Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Gratinerad hummer på franskt vis

+
Läs senare
/
  • Gratinerad hummer på franskt vis till nyårskvällen ligger fortfarande inom tidsmarginalen.
Foto: Dan Strandqvist

Än är det inte för sent att bjuda på nyårshummer. Tänk på att det tar några timmar för fryst hummer att tina.

Lyx i sista stund

Gratinerad hummer på franskt vis
För 4 personer
40 minuter

2 kokta humrar, ca 500 g st.
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
1 tsk ljus, fransk senap
1/2 tärning fiskbuljong
1 dl hollandaisesås
2 msk konjak (kan uteslutas)
5 msk riven gratängost
salt och peppar
vitt bröd
olika sorters salladsblad
citron

Gör så här:
1. Klyv humrarna på längden. Plocka bort tarm och magsäcken som sitter bakom ögonen. Plocka bort allt kött ur klor och stjärt samt hummersmöret ur skölden. Skär köttet i bitar. Rengör skalen för servering.
2. Fräs smör och vetemjöl i kastrull, späd med vin och grädde och koka ihop till stuvning. Smaksätt med senap, en halv fiskbuljongtärning och ev. konjak. Avsluta med riven ost.
Dra kastrullen från spisen. När såsen inte längre är het, tillsätts hollandaisesås, salt och peppar.
3. Lägg de tomma och rengjorda hummerskalen på ugnsfast fat. Fyll skalen med hummerbitar och fördela över stuvningen. Gratinera i 225 graders ugn i 10 minuter. Lyft över till tallrikar dekorerade med olika sorters sallad och citron. Bjud rostat bröd till.


Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se

Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0
Annons
Annons
Annons