Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Madeirasås

Annons
4 personer

1 gul lök
1 morot
persiljestjälkar
1 msk tomatpuré
2 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
4 dl vatten
1 dl madeira
1 1/2 msk koncentrerad kalvfond
1 lagerblad
4 vitpepparkorn
salt och peppar
sojakulör

1. Skala och skär lök och morot i bitar. Dela persiljestjälkarna i större bitar.
2. Fräs lök och morot med smör i kastrull. Klicka i tomatpuré och pudra över vetemjöl. Slå på vatten och madeira. Tillsätt koncentrerad kalvfond och låt allt koka upp.
3. Sänk värmen. Lägg i persiljebitar, lagerblad samt pepparkorn. Låt såsen sjuda sakta i minst 15 minuter men det skadar inte med det dubbla. Om såsen blir för tjock kan den spädas med madeira eller utspädd kalvfond.
4. Smaka av med salt och peppar. Upplevs såsen blek kan den färgas med sojakulör. Använd inte vanlig soja som ger för mycket smak. Sila såsen. Madeirasås kan förvaras flera dagar i kylskåp.
Annons
Annons
Annons