Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Moussaka

+
Läs senare

5-6 portioner
Tillagningstid 1 1/2 timme
3 auberginer - ca 750 g

Köttfärssås:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
400 g nötfärs
2-3 msk olja
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
2 kryddmått grovmalen svartpeppar
2 kryddmått malen kanel
2 röda eller gula paprikor, finhackade

Mjölksås:
3 dl mjölk
2 1/2 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
1 kryddmått riven muskotnöt
1 dl riven ost
2 ägg

Skär auberginerna i en cm tjocka skivor. Strö över lite salt så att vätska dras ur. Under tiden gör man såserna.
Skala och hacka lök, vitlök och paprika och stek tillsammans med färsen i en msk olja. Ha i tomater, tomatpuré, salt och kryddor och låt det puttra under lock i tio minuter.

Vispa ut mjölet i lite av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och koka upp under omrörning, låt koka ett par minuter. Ta kastrullen från spisen och rör i kryddorna, osten och äggen som du vispat upp.

Torka av auberginerskivorna på ett hushållspapper och stek dem sen i olja. Lägg en tredjedel av skivorna på ett ugnsfast fat. Täck med hälften av köttfärssåsen. Ett nytt lager auberginer över, resten av köttfärssåsen och sista lagret auberginer överst. Bred över mjölsåsen och strö riven ost över.
Grädda moussakan i 45 minuter i ugnen på 200 grader. Låt den stå några minuter innan du serverar. Man kan göra rätten i förväg också och värma den 15-20 minuter innan man äter.
Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0
Annons
Annons
Annons