Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Surdegslimpor med grovt rågmjöl

+
Läs senare

3-4 limpor
13 dl ljummet vatten, 37 grader
1 ½ dl surdeg
25 g rumsvarmt smör eller margarin
½ paket jäst
1 ½ msk salt
1 msk sirap
1 msk stött kummin eller annan krydda
Cirka 1,3 l grovt rågmjöl
Cirka 2 l vetemjöl special
Häll vattnet i en bunke. Blanda ner alla ingredienser men spar 1 dl av vetemjöl special till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt sedan degen jäsa övertäckt cirka en timme. Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela i tre eller fyra delar. Lägg på plåt eller i bakformar. Pensla med vatten och strö över rågmjöl.
Sätt ugnen på 200 grader. Låt limporna jäsa övertäckta igen i cirka 40 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen cikra 45 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

Surdeg på grovt rågmjöl


Dag 1
1 dl vatten, cirka 40 grader
1 dl grovt rågmjöl
Blanda vatten och mjöl i en bunke på 3-4 liter. Täck den väl med en handduk. Låt sedan bunken stå i rumstemperatur i tre dygn. Obs! Rör om varje dag
Dag 4
Tillsätt nu:
1 l vatten, cirka 40 grader
1 l grovt rågmjöl
Rör ihop allt till en lös deg, som får stå ett dygn i rumstemperatur.
Dag 5

Nu är degen färdig. Dela upp den i tio burkar eller plastpåsar. Frys in nio och baka på den tionde. Den sista burken/påsen gör du ny surdeg av. Tillsätt varmt vatten och rågmjöl som dag 4 och låt det stå i ett dygn. Degen håller cirka ett år i frysen

Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0
Annons
Annons
Annons