Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Veckans veggo

+
Läs senare
/

Soppa på jordärtskockor, potatis och purjolök är en typisk representant för den riktigt breda maten. Soppan funkar utmärkt som vegetariskt kvällsmål, men kan lika gärna dyka upp som förrätt till en brakmiddag i höstmörkret.

Jordärtskockssoppa
4 personer
1 kg jordärtskockor
2 potatisar, helst av mjölig sort
1/2 purjolök, bara den vita delen
5 dl vatten
5 dl grönsaksbuljong från tärning
1 dl grädde
1 äggula alt. maizena till redning
salt och vitpeppar

1. Skala jordärtskockor och potatis. Skölj purjolöken. Skär allt i mindre bitar.
2. Koka rotsaker och lök mjuk i en halv liter lättsaltat vatten. Slå av, men spara, kokvattnet. Enklast med durkslag över ny kastrull. Kör rotsaker och lök till puré med mixerstav eller i matberedare.
3. Slå tillbaka purén i kokvattnet. Tillsätt även en halv liter grönsaksbuljong. Koka upp och smaka av med salt och vitpeppar.
4. Rör samman äggula och grädde i en varm soppskål alternativt kastrull.
Slå på den varma purésoppan under vispning. Vill man inte ha ägg kan man tillsätta grädde direkt i den heta soppan och reda av med lite maizena löst i vatten. Servera soppan direkt - den är godast helt nylagad.

Dan Strandqvist/TT Spektra
Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0
Annons
Annons
Annons