Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smak från Nordafrika

/
  • Lammgryta, eller lammtagine som rätten heter om den tillagas i den speciella grytan med lock, doftar intensivt av kryddor vi känner igen från svenskt julfirande.

De nordafrikanska köken doftar starkt av exotiska kryddor. Man drar sig inte för att krydda rikligt och framför allt använda flera olika kryddor i samma rätt.

Annons
Smaker och dofter sliter i varandra och resultatet blir inte sällan en chockartad upplevelse för oss försiktiga nordbor.
Vanliga kryddor är nejlika, kanel, saffran, spiskummin, koriander, kryddpeppar, chili, anis och ingefära. Vill man laga mat med nordafrikansk inspiration kan man exempelvis krydda couscous med en eller flera av dessa kryddor. Ett annat sätt att smaksätta nordafrikanskt är att blanda frukt, färsk eller torkad, nötter och massor av lök i maten.
Dan Strandqvist/TT Spektra
Annons
Annons
Annons