Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adam speglar rollen av ett musikgeni

/
  • Adam Lundgren spelar huvudrollen som den musik­aliske men vilsne Pål i sommarens svenska storfilm ”Känn ingen sorg”.
  • Adam Lundgren och Disa Östrand spelar kärleksparet Pål och Eva i Håkan Hellström-baserade ”Känn ingen sorg”.

Annons

Det största med Håkan Hellström är som bekant inte sångrösten, det är texterna i hans musik. Om detta faktum hymlas det definitivt inte i denna filmatisering där det understryks att det i-n-t-e handlar om en biografi i dess sedvanliga mening.

Storyn, fiktiv eller i viss mån verklihetsbaserad, beskriver tiden före det enorma genombrottet med ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”, vars titellåt fortfarande står sig gott bland hans bästa. En låt som i långt högre grad spelar på känslosträngarna är ”En midsommarnattsdröm”, när ni ser filmen förstår ni varför även om ”synden straffar sig själv”. Bäste vännen till Pål (Hellströms alter ego) Johnnys svek i samband med knarkaffärer borde ha variit oförlåtligt.

Måns Mårlinds och Björn Steins film är mestadels en kul komedi, emellanåt ett kittlande ungdomsdrama med fest på fest och åter partaj – och över alltihop lyser ett Göteborg i både med- och motljus. Som en skön motvikt till alla dessa romantiserade och realistiska huvudstadsskildringar.

Scen- och bildväxlingarna, kameraåkningarna och fotot är imponerande och det syns att skädespelarna, inklusive ”farfar” Tomas Von Brömssen, har rätta tändningen. Inte minst Adam Lundgren i huvudrollen, porträttlik Hellström men även i ett utseende som påminner om en ung Stig-Helmer Olsson (Lasse Åberg).

Från ”Torka aldrig tårar” till ”Känn ingen sorg” är steget mäktigt men Adam klarar det iockså och kan dessutom sjunga på Håkans sätt. Även om hans rollfigur Påls scenskräck, mesighet och klumpighet i olika sammanhang känns alltför dominerande i filmen.

Ingredienser som bra musik, humor, kärlek, värme och svärta gör ”Känn ingen sorg” till ett måste för alla fans av ikonen Hellström, mannen som är en helig ko för en viss hord av recensenter.

Skulle inte förvåna om detta småningom blir en musikal för teaterscenen.

Annons

Mer läsning

Annons