Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Briljant drama om ett tabubelagt ämne

/
  • Daniel har Downs syndrom. Han spelas mycket bra av Pablo Pineda. Som i verkligheten också har en universitetsexamen.

Om Glada Hudik-teaterns skådespelare spelar i Allsvenskan så handlar detta om Champions League.

Annons

I huvudrollen som Daniel, med akademisk examen i ämnet specialpedagogik, gör Pablo Pineda en fantastisk insats och Lola Duenas som motspelerskan Laura uppvisar härlig känsla i sin personkemi.

Det är en kärleksfull och känsloladdad berättelse med mycket värme och humor och lyckligtvis befriande från övertydlighet. I grunden handlar det om längtan efter gemenskap och närhet, som naturligtvis även de som är funktionshindrade med avvikande utseenden har stort behov av. Men hindren är många och 34-årige Daniel med flera betraktas av omgivningen som barn trots att de sedan länge är vuxna.

Daniel lider av Downs syndrom, men med hjälp av sin mamma under uppväxttiden kan han hantera, med inte så litet mått av självironi och stundtals bitterhat, sin situation bättre än de normalstörda skulle man kunna påstå. Det säger klick direkt när han som nyanställd på huvudkontoret för funktionshindrade stöter på Laura, en kvinna som flytt från sina traumatiska barndomsupplevelser och levt i sus och dus och haft många älskare men inte förmått att älska någon. Relationen mellan de båda intensifieras och de fäller upp paraplyet till skydd mot skurar av fördomar.

”Inse att ingen kvinna med 46 kromosomer kommer att bli kär i dig”, säger emellertid Daniels bror och föräldrarna misstänker att Laura är störd eftersom hon umgås så tätt med sonen.

Frågan som ställs är: Kan en man med Downs syndrom vara tillsammans med en vanlig kvinna eller måste han hålla sig inom gruppen? Att detta drama belönats med både skådespelar- och publikpriser i Spanien såväl som utomlands är fullt begripligt och välförtjänt.

Annons
Annons
Annons