Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högklassig Persbrandt som Hamilton

/
  • ”Hamilton – I nationens intresse”. Här spelar svenska högteknologiska vapen en stor roll. Här har Hamilton (Mikael Persbrandt) lite  samarbetsproblem med vapentillverkaren (Dan Ekborg).

Hamilton är ingen agent med rätt att döda – ändå sker det på hemmaplan. Olyckligtvis givetvis och inget som kriminalpolisen ska lägga sig i.

Annons

Kommendörkaptenen jobbar ju i nationens intresse och har en sorts immunitet. Något som möjligen kan ifrågasättas, fast underrättelsetjänsten står ju de facto ovanför annan vanlig nationell polisiär verksamhet.

Detta är i och för sig bara en sidostory i danskan Kathrine Windfelds synnerligen välgjorda thriller där svensk högteknologisk vapenexport, via mellanhänder, till krigförande länder (och terrorister) på Afrikas horn sätts under lupp.

Actionscenerna är hur häftiga som helst, mittt emellan det svenska töntiga och det utslitna amerikanska receptet. Detta är ett stort steg i denna genre av den svenska filmimdustrins utveckling.

Det börjar med att Hamilton vrider nackar och sprättar upp halsar på sina angripare och det är fortsättningsvis likaledes våldsamt och blodigt – men också desto lugnare partier där karaktären förmås visa mjuka känslor och en önskan om att få varva ner och starta ett nytt liv med sin älskade. ”Jag har ju gjort det andra”, säger han, men likafullt kallas han in för att lösa uppgiften om att frita en svensk vapenexpert som fängslats i Somalia. Sen är cirkusen igång, jämte det politiska maktspelett från Pentagon till Nordafrika via Sverige.

Filmen jämförs med ”Bourne”, vilket sannerligen inte är fel, för det är proffsigt och spännande i det stora hela, även om vissa delar av dialogen känns träig, klichébetonad fast det är inget som stör. Vältrimmade Micke Persbrandt är en trovärdig Hamilton och i min rangordning är han tvåa bland de fem, snäppet efter ”originalet” Stellan Skarsgård.

Stefan Andersson

Annons
Annons
Annons