Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinnamans film från start till mål

/
  • Joel Kinnamans rollfigur Frank Wagner tar farväl i ”Johan Falk: Kodnamn Lisa”. På bilden även Ruth Vega Fernandez, som lyfter filmen.

Sedan 1999 med ”Noll tolerans” har det gjorts 15 filmer, varav en tredjedel för biograferna, om den irrationelle snuten Johan Falk spelad av Jakob Eklund.

Annons

”Kodnamn Lisa” tillhör de allra bästa, dels för att den tar upp problematiken med skyddet av infiltratörer som polisen och rättsväsendet lyckas engagera i den undre världen och dels för att huvudrollen denna gång inte är Eklund himself utan Joel Kinnaman.

Han spelar den kriminelle Frank Wagner i färd med att starta ett nytt hederligt liv i annat land som ”tack för hjälpen”.

Täckmanteln avslöjas, flyktplanerna stöter på patrull och Wagner jagas av skoningslösa ryska gangsters, svenska dito som anser honom vara en satans golare och polismyndigheten som sviker honom trots alla år som Wagner levererat het information.

Visst, det blir litet rörigt i turerna emellanåt, men tack vare att regissören Charlotte Brändström valt att surfa på den popvåg som nye Hollywoodstjärnan Kinnaman är mitt uppe i med all sin skicklighet så funkar det praktiskt rakt igenom. Klichéer staplas här också, som i alla snutfilmer, men det är inget som stör. Tvärtom är det spänning, våldsamheter och en liten dos av humor som lyfter underhållningen till strax ovanför slutspelsstrecket, för att snacka hockeyspråk.

”Kodnamn Lisa” är givetvis ett måste för Falkianerna och alla som vill gotta sig åt miljöerna i Göteborg.

Annons

Mer läsning

Annons