Annons

Alice b känner ingen sorg för Göteborg hon heller...

/

Göteborgs musikscen har en ny älskling. Nu släpper Alice b sin första skiva. Och hon lär bli jämförd med Håkan Hellström gång på gång, vad hon än tycker om det.

Alice b var freaket som rökte bakom skolan och längtade bort från villaförorten. Hon var losern i svart som hellre åt jordnötsringar och skrev låtar än spelade golf.

Hennes namn fanns inristat på insomnade kultcaféet Java i Vasastan. För det var i Göteborg som Alice b så småningom tog form som artist. Stor respons på nätet och seger i prestigefulla GP Scen 2010, ledde till skivkontrakt förra året.

I veckan släpps första plattan. I ett personligt följebrev konstaterar hennes storebror att folk brukar likna Alice b vid Håkan Hellström – något hon själv har svårt att förlika sig med:

– Jag gillar Håkan jättemycket. Men egentligen har vi två inte mycket mer gemensamt än att vi sjunger svensk pop.

Hon säger sig ändå förstå kopplingen till Göteborgsscenens gigant. Precis som Håkan späckar Alice b sina texter med Göteborgsreferenser. Underdogvinkeln är återkommande, melodierna är enkla och det musikaliska hantverket på plats. Och så göteborgskan. Hon sjunger med särpräglade i:n.

– Det är min Kullaviksdialekt, förklarar Alice b med ett skratt. Mina i:n kommer fram när jag sjunger eller blir arg! Men att de skulle förvandla mig till en kvinnlig Håkan Hellström håller jag inte med om. Ingen kan göra det Håkan gör.

Alice tar jämförelsen som bekräftelse, men konstaterar att hon haft helt andra husgudar än Göteborgs indiemaffia. Som Smashing Pumpkins och The Cure. Vid inspelningen av plattan lyssnade Alice och hennes producent intensivt på det brittiska bandet.

Hur anar man Cure i din musik?

– Kanske i texternas enkelhet. Kanske i elgitarrerna som kommer ibland. Men det är inte så att jag har försökt låta som Cure.

I en av låtarna på skivan sjunger Alice b om att folk alltid kommer att ”vilja köra över lekande barn”. Snarare symboliskt än enkelt. Och visst, texten handlar både om trygga barndomskvarter och utanförskap:

– Det började med att jag ville skriva något om de där skyltarna som sitter i villaområden. och så blev det en låt om min uppväxt, och min destruktiva sida. Det handlar väl om att folk alltid kommer att vilja köra över det annorlunda. I Kullavik var normen att segla, kläder, pengar. Yta helt enkelt.

Hur känns det då att hamna i musikbranschen? Ur askan i elden?

– Alltså, Personligen har jag inte känt mig utnyttjad, tvärtom. Mitt skivbolag låter mig vara kräsen och bygga på lång sikt. Men musikbranschen verkar handla väldigt mycket om.. ja, pengar.

Så, skulle du vara med i Idol?

Svaret kommer snabbt:

– Nej, aldrig.

Liv Landell Major/TT Spektra

  • Alice b

    • Alice b är född 1989 och bor i Göteborg, där hon pluggar och gör musik. Hon blev känd för en större allmänhet 2010 då hon vann GP Scen. Hennes första skiva är självbetitlad och släpps i dag, onsdag.

Annons
Annons
Annons
LÄS OCKSÅ
Dela
  • +1 Intressant!
Annons
För att kunna se bubblare behöver du skapa ett konto.
Du får även tillgång till:
  • Spara artiklar i din personliga läslista.
  • Kommentera vårt innehåll.
  • Få lokala erbjudanden.
Skapa konto
Annons
Annons