Linus söker tystnaden i musiken

15 september släpps Linus Luttis debutskiva ”In Silence”. Precis som titeln antyder är det den tysta och avslappnande ljudbilden han vill åt. – Mina låtar ska inte vara någon käftsmäll. Jag vill kunna vila i musiken, säger han.

För några månader sedan spelade Linus Lutti, eller Little Children som han kallar sig, på utestället Riche i Stockholm. Spelningen gick allt annat än bra, och han blev chockad när en representant från Playground Music efteråt kom fram och berättade att skivbolaget var intresserat av ett samarbete.

– Alla gästerna satt i en lyxig bar och snackade skithögt om aktiesparande och så vidare. Ingen lyssnade. Så vi började spela högre och då började de prata ännu högre. Men det gick ju vägen uppenbarligen, säger han och skrattar.

Vi träffas på kaféet Sparven i Gävle på en av sommarens sista riktigt varma dagar. Linus Lutti kanske en del känner igen från duon Idiot Kid, som han och dåvarande flickvännen Ann-Sofie Lundin ingick i. De släppte albumet Darkness In Our House, som fick fina recensioner och resulterade i flera spelningar. Men både förhållandet och musiksamarbetet tog slut.

– Jag skrev det mesta i Idiot Kid, så övergången till soloartist har inte varit så svår på det sättet, säger han, medan han snurrar snusdosan på kaféets metallbord.

På ”In Silence” känner man igen det avskalade ljudet och de melankoliska dragen från Idiot Kid-tiden. Instrumenten växeldrar snarare än samspelar, och alla delar, inte minst Linus känsliga sångröst, får sin utlämnande stund i ljuset.

– Man ska kunna höra varje instrument tydligt. Det är tystnaden jag vill åt, säger han. Men allt är sig inte likt.

– Jag har ett mer organiskt ljud nu, med mindre elinstrument och mer akustiska, säger han.

Linus växte upp i Skutskär och bodde under en period även i Gävle. 2003 flyttade han till Stockholm, efter att ha blivit övertalad av sin flickvän på den tiden. Huvudstaden var inget som lockade över huvud taget.

– Det kändes mest skrämmande stort. Men efter två veckor hade jag träffat massor med nya människor och nu vill jag absolut inte flytta därifrån, säger han.

På helgerna jobbar Linus som barchef på utestället Strand. Det var så han lyckades få ihop tillräckligt med pengar, närmare 60 000 kronor, för att spela in skivan som Playground senare nappade på. Bolaget hjälper nu till med marknadsföring och distribution. I september och november väntar flertalet spelningar, mestadels i Stockholm. Men någon braksuccé förväntar han sig inte.

– Det är svårt att få min typ av musik kommersiellt gångbar. Vinstdrivande radiokanaler spelar den inte, och på festivaler vill de ofta ha något med mer fart i. Min musik kräver en uppmärksam publik, säger han.

Trots att albumet släpps om bara en dryg månad är planerna för nästa skiva redan långt gångna.

– Om två veckor ska jag in i studion och börja spela in igen. Det ser jag fram emot, säger han.

Är du nervös inför vad folk ska tycka om din debut?

– Det är jobbigt att bli bedömd av andra. Man vill på något sätt bli omtyckt även om man skiter i deras åsikter. Jag hoppas bara att folk gillar och förstår min musik, säger han.

Dela
  • +1 Intressant!