Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scocco vill ge årets julklapp

/
  • Mauro Scocco lägger ingen större vikt vid att släppa en julskiva. Det är snarare en parentes än en milstolpe, menar 50-åringen som har en trettioårig karriär bakom sig. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

En surfplatta, en matkasse och i år: Mauro Scoccos julskiva? Med den oblyga titeln "Årets julklapp! " bockar Ratata-veteranen av det obligatoriska uppdraget.
– Det tillhör karriären att göra en julskiva, säger han.

Annons

Att första julskivan kommer när Mauro Scocco har passerat 50-årsstrecket är ingen slump. Men det är snarare pliktskyldighet än högtidsentusiasm som ligger bakom mysfarbror-infallet.

– Jag har gjort så många skivor nu att de vägarna man har kvar att gå är antingen julskiva, duettskiva eller någon temaskiva – sjunga Taube eller något sånt. Jag kanske inte skulle ha gjort det om jag var 25, men om man tittar på artister som Sinatra och den generationen så hör det lite till karriären, säger Mauro Scocco som lekt med tanken sedan han skrivit jullåtar till bland annat Peter Jöback och Totta Näslund.

Men den som längtat efter en femtioelfte version av "Stilla natt" blir besviken, även om klassikerstycken vävts in mellan de nyskrivna låtarna.

– Jag har rätt mycket julskivor hemma och det är samma tjugo låtar som åker runt varje år, så jag tror att det finns ett behov av lite nytt blod i den här genren.

Han ligger själv bakom de flesta låtarna, men en har skrivits av Tomas Andersson Wij som gör den i en duett med Scocco. En annan är den personliga julfavoriten "Snart kommer änglarna att landa" av Ulf Lundell.

– För mig är det en julklassiker. Jag köpte den när den kom ut, jag tror jag gick i gymnasiet. Om det är någon jullåt som känns som tradition eller som jag har feeling för så är det den.

På albumet hörs också Scoccos kompis Plura, och Sarah Dawn Finer som snart är aktuell med julshow på just Grand Hotel, vilket också är titeln på låten.

Det verkar upplagt för ett gästspel?

– Jaa, det vet man aldrig!

I sann Scocco-anda kretsar låtarna kring Stockholm. Men den romantiska bilden är något helt annat än den panikframkallande köpfestival som pågår månaden innan jul, tycker Mauro Scocco.

– Jag tycker ofta att julen blir too much.

Utöver ditt eget album, vad är årets julklapp?

– Jag är så lite av en prylbög... Själv önskar jag mig en osthyvel. Det är svårt att önska sig grejer till julen, men whiskey eller kokbok funkar ju alltid. Annars är en bra olivolja alltid kul.

Sofia Juvel/TT Spektra

Annons
Annons
Annons