Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarens ödesfestival

/
  • Ett bistert kommunalråd. Kira Berg (S) utanför scenen Stora Dans i Hultsfreds hembygdspark. Om några veckor hålls här den 25:e Hultsfredsfestivalen. Pressen på arrangörerna är hård. Ännu ett förlustår kan betyda slutet för festivalen.

Efter fjolårets fiasko tvingades kommunen rädda Hultsfredsfestivalen. Årets musikfest kan bli den sista, men det är mer än konserter och öltält som står på spel. Festivalen är den motor som ska föryngra industrikommunen.

Annons

Hultsfred den 30 november 2009. Kommunalrådet Kira Berg, S, har suttit två år på kommunens högsta post men ”aldrig sett så mycket folk” i kommunfullmäktige. För att alla ska rymmas är sammanträdet flyttat till biografen i möteslokalen Valhall.

På plats finns de lokala politikerna och en stor skara åhörare. I hemlighet finns där också civilklädda poliser som ska garantera kommunalrådets säkerhet. Inför voteringen om Hultsfredsfestivalens framtid har Kira Berg mottagit brev och telefonsamtal där hon och hennes familj hotas till livet.

– Spontant tänkte jag att det här är sjukt. Att en sådan här fråga kan reta upp någon så mycket, det trodde faktiskt inte jag, säger hon ett drygt halvår efter sammanträdet.

Tillsammans med Vänsterpartiet driver Socialdemokraterna igenom ett förslag för att rädda festivalen. Föreningen Rockparty har skulder på 15 miljoner kronor och är på väg mot konkurs, men med ett nybildat kommunalt bolag och genom en serie affärer löser kommunen ut den krisande festivalarrangören.

Kira Berg vill gärna framhäva hur bygden står bakom festivalen, men på gågatan i Hultsfred finns gott om argument både för och emot kommunens insats.

– Man måste se helheten. Jag tror att det är ett bra beslut. Festivalen kommer att ge mycket tillbaka, menar Tommy Karlsson.

Han borde veta. Som anläggningschef för idrottsplatsen Knektavallen har han ofta arbetat med Rockparty. På fotbollsplanen bygger festivalen varje år upp sitt backstageområde och idrottsföreningen brukar räkna in en vinst på runt 50 000 kronor. Det är mycket pengar och när de uteblir märks det i föreningen.

– Men vi får tåla den smällen. Festivalen brukar alltid betala när de har pengar. Försvann Hultsfredsfestivalen skulle här bli utarmat, säger Tommy Karlsson.

Ann-Britt Eriksson har bott i kommunen länge. Hon tycker att festivalen borde täcka sina förluster utan skattebetalarnas hjälp.

– Borde inte pengarna läggas på äldreomsorg och skola? Det är många som tycker det, säger hon.

Det är begripligt om Hultsfreds invånare börjat tröttna en smula på sin festival. Turerna har varit många. Under succéåren 2005 och 2006 slog Hultsfredsfestivalen publikrekord med över 30 000 besökare. 2007 vände allt, festivalen gjorde stor förlust och festivalchefen J P Bordahl fick lämna sitt jobb.

I en intervju som han gjorde med Filter efter sin avgång förklarade J P Bordahl festivalens dåliga ekonomi med att koncernens kringverksamheter slukade vinsten. En av Rockpartys grundare, Putte Svensson, beskrev konflikten som en krock mellan två olika sätt att se på festivalen. Medan J P Bordahl ville professionalisera festivalen och hade som mål att locka 45 000 besökare, ville Putte Svensson att vinsterna skulle gå tillbaka till bygden.

Två somrar senare hade föreningen gjort ytterligare två förlustfestivaler. Den nye chefen Per Alexanderson avgick och festivalen stod utan ledning.

– Då tog Rockparty kontakt med oss. De försökte på alla möjliga sätt, men till slut fanns ingen annan utväg, säger Kira Berg.

Den borgerliga oppositionen i Hultsfred vänder sig mot en skrivelse i beslutsunderlaget där det står att det kommunala industribolaget ska ”säkra finansieringen av fortsatt festivalverksamhet i Hultsfred”.

– Vi har inget emot festivalen, den är bra för bilden av kommunen. Men den borde bära sig själv, säger Åke Bergh, moderaternas starke man på orten.

Åke Bergh kan inte heller låta bli att påpeka det faktum att såväl Kira Berg som Lennart Beijer har nära kopplingar till festivalens organisation.

Innan hon blev kommunalråd arbetade Kira Berg som koncernsamordnare i Rockparty, med uppgift att reda ut föreningens trassliga ekonomi. Lennart Beijer var tidigare ordförande i föreningens styrelse, men har i dag klivit ner till posten som vice ordförande.

En av de tyngst vägande anledningarna till att kommunen tagit över driften av Hultsfredsfestivalen är de kringverksamheter som Rockparty byggt upp över åren. Ett stenkast från kommunhuset ligger den privata gymnasieskolan Gyro och på en industritomt utanför centrum ligger Rock City-huset. Där har Rockparty sitt kontor, men fastigheten inhyser också kommunens högskolecentrum Campus Hultsfred.

Högskolan hade förra året 414 studenter på ett tjugotal utbildningar och räknar med att växa under 2010.

– Vi är en utflyttningskommun, men tack vare de här utbildningarna kommer unga människor till Hultsfred. Utbildningarna ger arbetstillfällen. På sikt tror jag att de här utbildningarna kommer att försvinna utan festivalen, säger Kira Berg.

För campuschefen Pär Kågefors handlar frågan om någonting annat. Han menar att festivalen har stor betydelse för invånarnas självbild. Hultsfred var först med en stor festival.

Nu gäller det att visa att varken Stockholm, Göteborg eller Borlänges jättefestival Peace and Love kan knäcka bygden.

– Det finns en stolthet i Hultsfred, nästan alla i trakten har jobbat ideellt med festivalen, säger han.

Det är ingen överdrift. Hultsfredsfestivalen anordnas i år för 25:e gången och varje sommar arbetar tusentals personer som volontärer. En av dem är Anders Lagerman som arbetat i 17 år som ansvarig för festivalens transporter. Även om han ”har gjort sitt” tycker han att det vore en katastrof för Hultsfred om festivalen försvann.

– Jag hoppas verkligen att det går vägen. Annars blir det här en sovstad, säger han.

Kira Berg utesluter inte att kommunens stöd fortsätter även om årets arrangemang skulle gå med förlust. Samtidigt skräder hon inte orden när det gäller vikten av sommarens festival.

– Det är en ödesfestival, så är det. Men jag tror att det går bra. Jag måste tro det.

Carl Cato/TT Spektra

Annons
Annons
Annons