Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

120 vakanta sjukskötersketjänster i Region Gävleborg

Alla professioner behövs i vården och ofta är det just sjuksköterskan som är den sammanbindande funktionen i ett vårdteam, skriver Birgittha Bjerkèn, M, ledamot Hälso-sjukvårdsnämnden, Linda Elgestad, M, ledamot Hälso-sjukvårdsnämnden, Maria Molin, M, ledamot Hälso-sjukvårdsnämnden

Annons

120 sjukskötersketjänster är vakanta! Den högsta politiska socialdemokratiska ledningen för sjukvården tar emellertid inte denna brist på viktig kompetens på allvar. Sjuksköterskor är lika viktiga delar i vårdteam som läkare och övriga professioner. Nu efterfrågas handling från den politiska ledningen. Ni socialdemokrater innehar alla tyngre politiska poster i Regionen och ni är därmed ansvariga för att 120 sjukskötersketjänster är vakanta.

Hudiksvalls sjukhus stänger ytterligare 16 vårdplatser på grund av brist på sjuksköterskor. Inte på grund av brist på läkare. Vår regionledning med Socialdemokratiska toppolitiker ser inte detta. När det är läkarbrist satsas det stort på rekrytering. När det gäller sjuksköterskor verkar toppolitikerna handfallna och gör inte alls samma satsningar.

Alla professioner behövs i vården och ofta är det just sjuksköterskan som är den sammanbindande funktionen i ett vårdteam. Det är kanske därför som den arbetsuppgiften blir så utsatt, vilket leder till att sjuksköterskorna får dålig arbetsmiljö.

Sjuksköterskor har hög status inom vården och hos patienter. Högsta ledningen i Region Gävleborg ser inte det och satsar därför inte på denna grupp. Det behövs nu, utöver bra rekryteringsprocesser också förbättringar av arbetsmiljön. Det måste bli många fler dagar som sjuksköterskorna lämnar arbetet och känner att de gjort ett riktigt bra arbete, än dagar då de går hem och funderar på om de glömt göra något trots att de arbetat över.

Vården kan absolut arbeta på ett annat sätt, men för att vi skall lyckas med rekryteringen av sköterskor måste de utbildade sköterskor som finns i Sverige välja vårdyrket framför andra yrken. Idag väljer allt fler sköterskor bort vården som arbetsgivare.

Det är dags för handling och ni Socialdemokrater som har makten kan börja med att 

- justera bemanningstal för att skapa en fungerande arbetsmiljö

- skapa bättre möjligheter till fortbildning

- ytterligare förbättra introduktionsprogrammen

- införa akademisk specialisttjänstgöring

- starta traineeprogram

- införa flexiblare schemaläggning

- höja löner

- ta fram en mycket seriös och professionell rekryteringsprocess.

Om inte detta görs snarast måste vi tro att stängningen av 16 vårdplatser på Hudiksvalls sjukhus är början på en nedmontering sjukhuset.

Birgittha Bjerkèn, M, Ledamot Hälso-sjukvårdsnämnden

Linda Elgestad, M, Ledamot Hälso-sjukvårdsnämnden

Maria Molin, M, Ledamot Hälso-sjukvårdsnämnden

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons
Annons
Annons