Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Är sjukvården en belastning för regionrådet?

/
  • Jag förväntar mig att hälso- och sjukvården även framöver får den uppmärksamhet, som behövs med tanke på våra medborgares bästa, skriver Annemari Bergström, M.
Debatt

Naturligtvis kommer jag att bli beskylld för att vara en konservativ moderat och bakåtsträvare, men ett varnande finger för politiker- hybris i fråga om offentlig verksamhets förmåga till regional utveckling behöver tydligen lyftas, skriver Annemari Bergström, M.

Har sjukvården plötsligt blivit en belastning för det S-märkta regionrådet Eva Lindberg och de andra styrande i region Gävleborg?

Det måste man fråga sig efter att gång efter annan läsa samma återkommande formulering i ett antal interpellationssvar:

”Det regionala utvecklingsansvaret tillsammans med andra aktörer är Region Gävleborgs nya kärnverksamhet, jämte bland annat kollektivtrafiken och hälso- och sjukvården. Att ägna sig åt att huvudsakligen internt fördela begränsade ekonomiska resurser till hälso- och sjukvården var dåtidens landstingspolitiska uppgift. Att tillsammans med andra bidra till förutsättningar för att öka tillväxten och därmed resurserna till välfärden är framtidens regionpolitiska uppgift. Den inställningen är grunden för all regional utveckling.”

Det förekommer också en uppenbar irritation över frågor med anknytning till hälso- och sjukvården, som ställs i regionstyrelsen numera och med hänvisning till att det är frågor att internt hantera i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Naturligtvis kommer jag att bli beskylld för att vara en konservativ moderat och bakåtsträvare, men ett varnande finger för politiker- hybris i fråga om offentlig verksamhets förmåga till regional utveckling behöver tydligen lyftas.

Ett bra exempel på detta är det planerade lokalkontoret i Stockholm på 30 kvadratmeter och ytterligare en tjänsteman för minst 1,5 milmoner kronor per år.

Det är näringslivet som i första hand skapar denna utveckling om tillräckligt gynnsamma förhållanden från det offentliga råder.

Jag vet att näringslivsutveckling skapar resurser till fortsatt välfärd, men det gäller att inte ”sätta bocken till trädgårdsmästare” – i detta fall att inte inbilla sig att det är den politiska majoriteten som kommer att åstadkomma utveckling.

Nöj er med att försöka ”bredda vägen”. Tyvärr kommer det att bli svårt med nuvarande regering, som har en mycket tydlig vänsterprägel och därmed företagsfientlig inställning.

Jag förväntar mig att hälso- och sjukvården även framöver får den uppmärksamhet, som behövs med tanke på våra medborgares bästa. Börja titta på den utvecklingspotential som ligger inom just det området först av allt!

Annemari Bergström, M

ledamot i regionfullmäktige/ersättare i regionstyrelsen

Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons