Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Felaktigt och omänskligt

Debatt

Alliansens socialförsäkrings- och arbetslinje är absurd, skriver Jörgen Sjöstedt, MP

Alliansregeringens socialförsäkringssystem och Försäkringskassans tolkningar av det innebär mänskligt lidande och desperation som inte är värdigt ett välfärds- och rättssamhälle. En försäkring som täcker sjukförsäkring, a-kassa och försörjningsstöd skulle på ett enkelt sätt lösa problemen med absurda gränsdragningar och krav. Det skulle också göra administrationen effektivare och väsentligt billigare.

Under slutet av 2009 blev det alltmer uppenbart hur felaktigt och omänskligt alliansregeringens arbetslinje slår. Självklart ska var och en som vill och kan arbeta och försörja sig efter bästa förmåga. Men när en svårt cancersjuk, en mor vars barn precis avlidit och en man som halvtidsarbetar trots svår huvudvärk ska tvingas ut i heltidsarbete har gränsen för anständighet och medmänsklighet för länge sedan passerats.

Alliansen säger att mer ska satsas på rehabilitering. Ett led i detta är att komma ut i arbete, menar de. Och visst, rehabiliteringen har varit eftersatt. Den måste byggas ut och förbättras. Det är också riktigt att ett arbete kan vara ett viktigt led i en rehabilitering. Men alliansens socialförsäkrings- och arbetslinje är absurd. Den skapar frustrationer och lidande och motverkar därmed de mål regeringen säger sig vilja uppnås med den.

En gemensam, statlig försäkring som täcker dagens försäkringsstöd, a-kassa och sjukförsäkring skulle undanröja gränserna mellan de olika systemen. Mer resurser skulle kunna läggas på rehabilitering och individuella åtgärder för att komma in på eller tillbaka till arbetsmarknaden.

Dessa resurser skapas dels genom de besparingar som görs inom administration och kontroll när tre system blir ett, dels genom de krafter som frigörs hos varje människa, när hon/han inte längre behöver kämpa mot ett orättfärdigt system.

Jörgen Sjöstedt

Miljöpartiet de gröna

Storvik

Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons