Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Överskottshud kan inte bantas bort

Debatt

Landstinget Gävleborg avviker från övriga landsting, när man inte vill operera bort överskottshud efter en överviktsoperation, skriver Vänsterpartiet.

Vi har i media under senaste tiden fått följa två unga kvinnors kamp för att få sin överskottshud bortopererad.

Vi har också kunnat konstatera att Landstinget Gävleborgs regelverk för den här formen av operationer avviker starkt från övriga landstings.

I Landstinget Gävleborg kräver man att patienten har ett BMI på max 30 för att bevilja en bukplastikoperation. Om patienten går ner från 200 kilo till 100 kilo, minskar sitt BMI från ca 80 till 40 och övervikten som återstår för att komma ner i BMI 30 består av överskottshud, så tas ingen hänsyn till detta av Landstinget Gävleborg!

Det rigida förhållningssättet med en fast BMI-gräns och inte tillåta en individuell prövning placerar patienten i en ohållbar situation, eftersom man inte kan banta bort sin överskottshud.

Landstinget Gävleborg sparar några tiotusentals kronor på att inte utföra bukplastikoperationer, men lägger samtidigt villigt ut 20 miljoner på att privatisera ett sjukhus.

Överskottshuden ställer till problem för patienten, både psykiskt och fysiskt. Detta belastar andra kostnadsställen i Landstinget Gävleborg. Vi anser därför inte att det är en skönhetsoperation utan att man ska se magsäckoperationer med följande hudoperationer som en enhetlig behandling.

Är det rimligt att göra en överviktsoperation och därefter vägra patienten en bukplastik fast man ser det uppenbara behovet av det?

Lasse Langeborg, Gävle
Andreas Broström, Sandviken
Xamuel Halfvars, Hofors


med flera, Vänsterpartiet Gävleborg

Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons