Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

P4 Gävleborg borde hålla sig oberoende

Debatt

Jag trodde i min enfald att public service ska hålla sig neutral i politisk debatt, skriver Torbjörn Edlund.

Jag följer med häpnad lokalradiochefen Leif Erikssons debatt med moderate riksdagsmannen Lars Beckman.

Jag har tidigare skrivit debattartiklar och insändare och klagat på lokalradions vänstervridning, något som Leif Eriksson med kraft värjt sig mot. Men hur tolkar man det faktum att Leif Eriksson går i polemik med en moderat riksdagsman? Borde inte någon av de politiskt valda styrelsemedlemmarna i Sveriges Radio i stället ta debatten i stället för tjänstemannen Leif Eriksson?

Det är självklart att Leif Eriksson får ha en åsikt om public service, men det luktar illa när han ger sig in i debatten som ”chef och ansvarig utgivare P4 Gävleborg”. Oberoende public service är tydligen inte så oberoende som man vill göra gällande.

Leif Eriksson skriver att ”Sveriges Radio har ändå en verksamhet som med lokala och rikstäckande kanaler motsvarar 25 lokala dagstidningar och tre rikstidningar”.

Är det rimligt att det ska krävas så mycket public service? Jag trodde i min enfald att public service ska handla om kvalitet och information samt att den skall hålla sig neutral i politisk debatt. Självklart ska den vara ett forum för politisk debatt, men definitivt ska tjänstemännen inte lägga sig i densamma!

Samma sak händer på Sveriges Television där man varje dag matas med hur förträffligt det ”oberoende” SVT är.

Det demokratiska systemet i Sverige kräver att offentliga tjänstemän inte debatterar politik i sin tjänsteroll. Frågan om vad public service skall ha för roll i samhället är en uppgift för politiker och deras väljare, absolut inte för tjänstemännen. Hur ska Leif Eriksson kunna bli trovärdig när han talar i egen sak?

Torbjörn Edlund

Gävle

Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons