Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siffrorna talar sitt tydliga språk

Annons

Mälardalsregionen väntas växa med 1 miljon nya invånare fram till 2050, medan siffrorna för Gävleborg på alla punkter ser dystra ut. Gävleborg måste därför samarbeta söderut, skriver Kristdemokraterna

SCB har nyligen presenterat hur befolkningens utbildningsnivå ser ut. Storstadskommuner och residensstäder har en större andel högutbildade än riksgenomsnittet. Majoriteten av kommunerna med allra högst utbildningsnivå ligger i Stockholms län. Totalt är det 40 kommuner som ligger över riksgenomsnittet på 24 procent.

Alla kommuner i Gävleborg ligger under riksgenomsnittet. Gävle kommun ligger på plats 52 med 21,8 % medan sex av länets kommuner ligger på plats 225-274. Siffrorna bekräftar ett av länets stora problem, brister vad gäller utbildning och kompetens.

Svenskt Näringsliv presenterade i veckan sin årliga mätning av företagsklimatet. Ockelbo ligger på plats 106. Åtta av länets tio kommuner hamnade på plats 206-284 med Gävle på plats 236. Siffrorna visar på det andra av länets stora problem, brister vad gäller näringslivsklimatet.

Den senaste arbetslöshetsstatistiken visar att Gävleborg har landets högsta arbetslöshet och att Gävle kommun ligger i topp med länets högsta arbetslöshet.

I en rapport som Regionförbundet Gävleborg varit med och tagit fram – Befolkning, sysselsättning och inkomster i Östra Mellansverige fram till 2050 – sägs att det väntas en befolkningsökning på 1 miljon nya invånare fram till 2050 i detta område och att Uppsala växer mest utanför Stockholm. I Gävleborgs län väntas befolkningen minska medan sysselsättningen förväntas bli oförändrad eller försämrad i Västmanland, Örebro och Gävleborgs län.

Alltså mycket dystra siffror för Gävleborg. Vad ska vi då göra? Stoppa huvudet i sanden eller besluta oss för att utvecklingen går att påverka? För oss kristdemokrater är svaret självskrivet. Vi arbetar redan med stort fokus på att förbättra våra barn och ungdomars uppväxtvillkor. Vi drev fram att länet fick fram ett regionalt utvecklingsprogram och vi driver nu på arbetet med en ny och vassare regional utvecklingsstrategi och att vi får en mer fungerande regional organisation.

Mälardalsregionen har haft och kommer att ha en mycket stark tillväxt. Därför behöver länet ha ett starkt fokus på att utveckla samverkan och samarbete med i första hand Uppsalaområdet. Idag är förhållandena helt olika; Uppsala med stark befolkningsutveckling, låg arbetslöshet och stark tillväxt. Gävle-Sandviken med svag befolkningsutveckling, hög arbetslöshet och för svag tillväxt.

Landet närmast söder om Dalälven flyter av mjölk och honung. Därför behöver Gävleborgs nya regionala utvecklingsstrategi ha ett starkt fokus på att dra nytta av länets läge nära landets största tillväxtområde. Länets kommuner måste höja kvaliteten i sina grundskolor och gymnasieskolor och länets ungdomar uppmuntras att satsa på högskoleutbildning.

Lennart Sjögren

Ledamot, regionfullmäktige

Gunnar Canslätt

Ledamot, regionfullmäktige

Ingemar Kalén

Oppositionsråd, landstinget

Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons
Annons
Annons