Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Stoppa åldersdiskrimineringen!

Debatt

Sara Thiringer på Rädda Barnens ungdomsförbund pekar på att åldersdiskriminering inte bara drabbar äldre, utan även barn och ungdomar.

Diskriminering mot äldre har uppmärksammats på senare år, inte minst genom det viktiga arbete som pensionärsorganisationer gjort. Det har också spridit sig till lagstiftarna och från och med januari i år så gäller förbudet mot åldersdiskriminering alla områden i samhället.

När det gäller diskriminering mot barn och unga så är bilden tyvärr inte lika ljus – även uppenbar diskriminering försvaras som "rättvis" av samhället. Ett exempel är den 19-åring med 1,5 års erfarenhet som fick 15 procent lägre lön än den oerfarna kollegan som hade fyllt 20 – vilket DO inte drev vidare eftersom lönetrappor fortfarande anses godtagbara.

För att stoppa åldersdiskriminering så får inte grupp ställas mot grupp, vi unga måste vägra ställas mot äldre. Ungdomar och äldre har nämligen gemensamma intressen när normen är medelålders, och tillsammans kan vi förändra åldersmaktsordningen. Rättigheter ska finnas även för oss som är under 25 eller över 65!

Sara Thiringer

förbundsordförande Rädda Barnens Ungdomsförbund

Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons