Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Strålande okunnighet, Erickson

+
Läs senare
Debatt

Per-Olof Erickson, Svenska Naturskyddsföreningen (SNF) skriver den 14 janurari om kärnkraftens utsläpp vid normaldrift. Artikeln bygger på att upprepat använda ordet ”radioaktivitet” samt blanda in namn på olika radioaktiva ämnen och ord som cancerdöd och leukemi. Artikeln innehåller inte ett enda siffervärde.

I praktiken är allt på Jorden strålande: 80 procent av mänsklighetens samlade stråldos beror på naturlig bakgrundsstrålning. Övriga 20 procent härrör främst från medicinska tillämpningar. Andelen från kärnkraft (inklusive olyckor) handlar om några tusendelar av den globala stråldosen. Doserna utanför svenska kärnkraftverk på grund av utsläpp är så låga att de oftast ligger på nivåer under en procent av den naturliga bakgrundsstrålningen. 

Ericksons sätt att skriva på blir lika absurt som om någon skulle tala om sötvatten i Nordsjön bara för att några sockerbitar tappats i Kattegatt. Utsläppsnivåerna redovisas dessutom offentligt sedan över 40 år tillbaka och kontrolleras av Strålsäkerhetsmyndigheten.

Erickson nämner heller inte att cancerriskerna i Sverige helt domineras av vad vi äter, tobaksrökning, andra livsstilsvanor samt ärftliga faktorer. Cancerfallen ökar på grund av att vi lever länge, antalet dödsfall i hjärt-kärlsjukdomar har sjunkit dramatiskt de senaste 40-åren. När man då lever vidare ökar istället sannolikheten att man förr eller senare får en cancerdiagnos.

Sättet som Erickson skriver på är okunnigt, ohederligt och har som enda syfte att skrämma folk. Det var den här typen av ”argument” som fick mig att lämna SNF för snart 30 år sedan. Jag representerar i allt det ovan sagda mig själv.

Björn Cedervall

Ordförande i Stockholms Länsförbund av SNF 1980-1983, Med dr, Docent (Medicinsk Strålningsbiologi, Karolinska Institutet), Civ ing (Kärnkemi och Biokemi, KTH), Radiologispecialist vid Vattenfall sedan 1987

Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons