Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige behöver fler som bor här

Annons

Sverige bör öppna upp för en ännu liberalare arbetskraftsinvandring baserad på någon form av poängsystem med Kanada som förebild, skriver Folkpartiets partisekreterare Nina Larsson.

Liberaler har alltid stått i främsta ledet för att värna rätten till asyl och öppna möjligheter till arbetskraftsinvandring. Den svenska arbetsmarknaden klarar sig inte utan utlandsfödda. Till exempel är nästan 30 procent av landets läkare födda utomlands.

På 1970-talet hade utlandsfödda högre sysselsättningsgrad än personer födda i Sverige. Därefter har siffrorna sjunkit, och i dag är förhållandet det omvända. Låg arbetskraftsinvandring kan vara en förklaring, en annan är att integrationen av nyanlända inte fungerat. Många invandrare etablerar sig snabbt i sitt nya land medan andra upplever större svårigheter.

Arbetsmarknaden måste anpassas efter den verklighet vi lever i idag. Folkpartiets mål är att skapa en mer öppen, flexibel och trygg arbetsmarknad för alla. Ökad arbetskraftsinvandring är en viktig pusselbit för att möta den demografiska utmaningen och behovet av mer arbetskraft. Vi måste bli bättre på att locka duktiga människor till vårt land. Vi behöver bli fler.

2008 genomförde Alliansregeringen tillsammans med Miljöpartiet en reform för en ökad och mer flexibel arbetskraftsinvandring. Utgångspunkten var att det är arbetsgivaren som vet bäst vilken typ av arbetskraft och vilken kompetens de behöver. Det ska därmed vara upp till dem, företagen och inte myndigheterna, att bestämma vilka som ska få komma hit och arbeta.

Folkpartiet vill gå ännu längre, vi anser att Sverige bör öppna upp för en ännu liberalare arbetskraftsinvandring, baserad på någon form av poängsystem. Ett poängsystem där den som uppfyller vissa kriterier ska kunna komma till Sverige som arbetskraftsinvandrare utan att det finns en anställning som väntar.

Ett liknande system finns i Kanada. I det kanadensiska systemet är det inte bara arbetsmarknadens behov som styr utan även företagare och investerare välkomnas.

Sverige bör utreda möjligheten att införa ett poängsystem för arbetskraftsinvandring och titta närmare på hur ett sådant bör utformas för att passa Sverige och behoven på vår arbetsmarknad.

I det svenska systemet skulle man kunna premiera personer som har gått en universitets- eller forskarutbildning i Sverige, personens språkkunskaper och om personen har kompetens inom ett bristyrke.

Olika regioner i Sverige skulle också ha möjlighet att komplettera med kriterier efter sina regionala behov.

Att dra nytta av människors inneboende skaparkraft och kompetens är ett måste för ett välfärdssamhälle. Vi kan inte fortsätta att slösa med människors potential längre.

Nina Larsson

Partisekreterare, FP

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons

Mer läsning

Annons