Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Vi måste lyssna på de unga

Debatt

Unga människor har en rad betydelsefulla gemensamma nämnare, skriver Sven-Åke Thoresen

Torsdagen den 10 mars skriver Gefle Dagblad kort på ledarsidan om mötet mellan unga och statsministern hos oss på Region Gävleborg. GD har rätt på flera punkter - unga är olika. Vi kan inte dra generella slutsatser efter ett möte med en grupp unga.

Men GD:s analys innehåller också fel på flera punkter. Unga människor, även de under 18, har en rad betydelsefulla gemensamma nämnare. De är beroende av vuxnas goda vilja, de är ofta beroende av vuxnas ekonomiska förutsättningar, de har ingen rösträtt, de upplever ofta en känsla av brist på sammanhang och liten delaktighet av det samhälle vi delar.

Vi tycker det är viktigt att unga och beslutsfattare, på alla nivåer, träffas och diskuterar ungas livsvillkor. Självklart betyder inte det att vi som beslutsfattare sedan kan dra generella slutsatser av dessa möten - men det hjälper oss att förstå de verktyg vi har för att få mer kunskap om unga – exempelvis LUPP, lokal uppföljning av ungdomspolitiken, som samtliga kommuner i Gävleborg använde sig av 2010.

Utan en tät dialog mellan unga och beslutsfattare, där unga får rätt förutsättningar för att delta i dialogen, kan vi inte göra rätt prioriteringar för att ungas uppväxtvillkor i Gävleborg ska bli så bra som möjligt.

Eftersom 70 procent av de unga som flyttar från landsbygd till storstad aldrig flyttar tillbaka, tycker vi att den här frågan är en av de viktigaste att arbeta med. Unga i vår region måste känna sig delaktiga i vårt gemensamma samhällsbygge för att vi tillsammans ska utvecklas. Nu och i framtiden.

Sven-Åke Thoresen

Regionstyrelsens ordförande

Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons