Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Låt Salam, Sabina och Sandra få vara tillsammans

Insändare

Den 11 oktober var det den första internationella flickdagen. Samma dag satt Sabina i ett möte hos gränspolisen.

Hon och hennes åtta månader gamla dotter Sandra står inför avvisning till Azerbajdzjan efter flera år i Sverige.

Gränspolisen förhandlar med ambassaden och om ansökan godkänns bokas biljetterna. I Azerbajdzjan har Sabina blivit förskjuten av sin familj. Tidigare i våras avvisades Sandras pappa Salam till Iran.

Han fick inte komma in i landet och flögs tillbaka till Sverige. Sabina och Salam har nu äntligen fått ett eget, gemensamt boende i Ljusne, där de tillsammans kan ta hand om sin dotter.

Vid mötet med gränspolisen fick inte Salam vara med. Inte heller när Sandra föddes på Hudiksvalls sjukhus den 23 februari, samma natt som prinsessan Estelle föddes.

Om detta har det skrivits en del, men än mer har det skrivits om de brott som pappan Salam suttit två månader i fängelse för. Salams förseelser, och det faktum att Asylkommittén inte redovisade för dessa under protesterna mot familjesplittringen, fick överhand i medierna, som om Salams bakgrund har det minsta lilla att göra med familjens behov av att få leva tillsammans och ett barns rätt till båda sina föräldrar.

Alla som har barn vet också beroendet, andnöden utan dem. Alla som har barn kan inte tänka sig något mer fruktansvärt än att vara utan dem. Och inget är värre för barn än att mista dem som står närmast, och som de behöver för sin fysiska och psykiska utveckling.

Behandlingen av Salam, Sabina och Sandra går emot Barnkonventionen och dess artiklar som rör familjesplittring och barns bästa. Den här familjen har möjlighet att få det som borde vara självklart (och som är självklart för många av oss som är födda i Sverige). I stället står vi på tröskeln till att skilja dem åt och lämna dem i osäkerhet, otrygghet och ensamhet.

Vi i Asylkommittén kräver att familjens fall tas upp på nytt. Vi anser att Barnkonventionen bör bli svensk lag och att ett totalförbud mot familjesplittring ska råda.

Låt Sandra få en framtid där hon kan utvecklas och känna sig trygg. Låt Sabina och Sandra få stanna. Låt Salam, Sabina och Sandra få vara tillsammans.

Anna Jörgensdotter

Maud Lindgren

Tryggve Emstedt

Asylkommittén i Gävleborg

Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons