Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Satsa på ny kärnteknik

/
Insändare

Om man fantiserar lite och tänker framåt som Naturskyddsföreningen, Greenpeace, Svenska vindkraftföreningen etcetera, till det de vill med vår energiförsörjning.

Alltså att ersätta kärnkraft med förnyelsebara energikällor, vad det nu är.

Om våra kärnreaktorer står stilla år 2030 (fick Greenpeace och Naturskyddsföreningen bestämma så stängdes de i morgon) och vindkraften (som ger mer koldioxidutsläpp än både vattenkraft och speciellt kärnkraft om man tar hänsyn till hela livscykeln) har byggts ut till att försörja säg 50 procent av Sveriges elbehov och vattenkraften fortfarande har sin andel kring 40 procent.

Om det då blir ett riktigt torrt år med lite regn (vilket händer med jämna mellanrum) och på det så går vindarna över Europa fel (nu har det blåst mycket över Europa länge men det gör det ju inte jämt). ´Då producerar vindkraften och vattenkraften väldigt lite tillsammans.

Om det händer på vintern, vad gör Sverige då när kärnkraften är i dvala, husen kalla, industrin skriker efter energi för produktion? Med tio procent i reserv, gissa då vem som får frysa samtidigt som vi skickar hem anställda i hundratusental när vi inte har energi ens att driva företagens elbehov?

Ett sådant scenario är främmande för alla men ska vi riskera det i vårt samhälle då allt är så beroende av energi, bankväsende, transporter, och mycket annat.

Jag vill inte det så jag vill satsa på framtiden med ny kärnteknik. Organsiationerna som jag nämner i början om att den inte ens finns tillgänglig inom snar framtid.

Frågan är när vi ska vakna och se att Sverige är omkört av resten av världen och de jobb vi så väl behöver inte finns för det är enklare att driva basindustri där det finns energi?

Jag ser gärna fram emot lite intelligenta kommentarer i stället för, "inte klimatsmart och så vidare". För debatt är alltid bra om man för den på en nivå där den hör hemma.

Ricky Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons