Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

A-kassan

Ledare

Arbetslöshetsersättning är ingen självklarhet för alla arbetslösa. Detsamma gäller extra försäkringar mot inkomstbortfall. Men inom väletablerade grupper förekommer det förhållandevis ofta, liksom att anställda blir utköpta när arbetsgivaren drar ner. Inte med belopp som skulle tolereras av sparkade generaldirektörer, men ändå med tillräckligt för att klara omställningsperioden.

I praktiken är det där skräckscenariot med halverad inkomst på grund av snål a-kassa ett mindre akut problem, än situationen för dem som inte ens kvalar in för att få ersättning. Dessa människor är inte bara svagt förankrade på arbetsmarknaden, utan i princip också utlämnade åt försörjningsstöd liksom åt Arbetsförmedlingen, där chansen att ett riktigt jobb förmedlas, har visat sig beklämmande liten.

Med detta inte sagt att LO:s förslag om en successiv höjning av taket i a-kassan är irrelevant (DN Debatt, 29/8). Den högsta ersättningsnivån har länge släpat efter och ligger i dag på blygsamma 80 procent av 18 700 kronor före skatt. För grupper med något högre lön men inte nödvändigtvis med kompletterande ersättningsförsäkring kan ett tapp på några tusenlappar bli riktigt problematiskt.

Att justera upp och indexera taket är mot den bakgrunden ett rimligt, och på lång sikt genomförbart, krav.

Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons