Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aldrig hjälpa, till varje pris

Annons

Sedan GD tog upp en utrikespolitisk diskussion med Arbetarbladet har dess ledarredaktion inspirerats till att i återkommande artiklar tydliggöra tidningens linje. Det är värt respekt. Ingen lämnas i tvivel om Arbetarbladets inställning till den arabiska demokrativåren och de historiska paralleller som kan dras.

I en ledare i går fördömer Arbetarbladet kategoriskt allt eventuellt utländskt militärt stöd till oppositionen i Libyen. Ledarskribenten Kennet Lutti vet dessutom att berätta att det libyska folket stödjer Gävles S-tidnings linje: ”vi (libyerna) vill inte byta diktatur mot ockupation” (som är Arbetarbladets ord för intervention).

”Hellre diktatur”, tycker alltså Arbetarbladet, i berömligt klarspråk. För någon annan tolkning är ju inte möjlig än att tidningen föredrar ett fortsatt Gaddafi-styre framför att västs demokratier går in och stödjer oppositionen militärt, om det till sist står klart att folket inte av egen kraft lyckas störta diktatorn. Obama och Bryssel ska hålla sig borta, om än så vara till priset av att Gaddafi tar död på Tripolis befolkning, vilket man inte behöver veta mycket om personen för att förstå att han är fullt kapabel till.

Det är givetvis inte fråga om annat än att alla in i det längsta hoppas på att libyerna själva ska förmå att äga sin revolution. Man bör minnas att den linjen har väglett USA tidigare, efter befrielsen av Kuwait 1991. I svallvågorna uppstod bland shiitiska irakier i öst ett embryo till resning mot diktaturen. Bush den äldre, USA:s dåvarande president, satte tro och hopp till att revolten skulle sprida sig, men den krossades effektivt och brutalt av Saddam.

Så hur ska omvärlden reagera om den historien upprepar sig i Tripoli? Om libyerna inte själva lyckas fullborda sin revolution?

Arbetarbladet har svaret: Sitta stilla i båten. Beklaga sorgen.

David Nyström

Annons
Annons