Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Begränsa sekretessen

Ledare

Förre försvarsministern Sten Tolgfors och andra har velat ge bilden att de gärna skulle berätta mer om vapenexportskandalen men att de förhindras av sekretessen.

Konstigt nog anser de sig ändå oförhindrade att berätta om sådant som de säger är till deras fördel, medan de vägrar att svara på frågor om annat.

Det beryktade bulvanbolaget under FOI kan i princip omöjligen vara hemligt, eftersom samtliga svenska bolag registreras och redovisas hos Bolagsverket.

Slentrianmässigt hemligstämplar försvaret och UD mångdubbelt fler dokument än som är befogat. Experter på säkerhet har länge hävdat att med enorma mängder sekretessbelagda handlingar är det i praktiken omöjligt att övervaka dem. Det vore bättre att kunna koncentrera sig på att söka hålla reda på de dokument som verkligen skulle kunna göra stor skada i orätta händer inom eller utom landet.

Ett ytterligare problem med för ymnigt användande av hemligstämpeln är att byråkrater använder sekretess för att dölja missförhållanden som de själva är ansvariga för, i stat, landsting och kommuner.

Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons