Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Frågor om skolan

Ledare

Det är inte ens ett år sedan 43 lärare sades upp i Gävle och nu kan det vara dags igen.

Barn- och ungdomsförvaltningen måste minska personalstyrkan. 60 årsarbetare, främst grundskolelärare, ska bort om förvaltningen ska få sin ekonomi att gå ihop.

Det är luttrade Gävlelärare som får de bistra beskeden. Lärarkåren har under senare år utstått många olika turer med varsel och uppsägningar. En del lärare berättar att de blivit varslade flera gånger om. De klara beskeden om framtiden har uteblivit.

Förra året placerade sig Gävle tvåa på skolans ”svarta lista” över vilka kommuner som sagt upp flest lärare. En lista som Lärarnas Riksförbund sammanställt.

Mindre barnkullar och stort intresse för friskolor gör det svårbestridligt att kommunen måste göra sig av med skolpersonal. Men många har redan slutat och frågan är hur många lärare kommunen kan ta bort utan att det slår mot verksamheten.

Och barnkullarna i förskolorna ökar. Kommer de att sakna lärare när de kommer upp i skolåldern? Och vilken åldersstruktur får egentligen lärarkåren? Las gör ju obönhörligen att de yngre får gå först.

Det finns många frågor som väcks bland personal, föräldrar och elever när det nu kommer signaler om ytterligare nedskärningar för skolan. De frågorna måste få tillfredsställande svar innan nästa varselvåg drar över Gävles skolor. Annars är det dags att dra i nödbromsen.

Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons