Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gräshoppor på menyn

/

Annons

"Eeta myror?" I dag är det ingen som höjer på ögonbrynen åt Mowglis utbrott på julafton. Krypen som kittlar dödsskönt i kistan får Baloo gärna behålla för sig själv.

I morgon är det kanske tvärtom. Då kan myror, syrsor och gräshoppor vara lika naturliga inslag som köttbullar, skinka och lax, om inte på julbordet, så på middagsbordet. I alla fall om FN får som de vill.

Framtidsscenariot, som liknar rena rama science fiction, är lätt att ironisera över. "Insekter är den nya flugan" och "Larvigt gott" är självklara oneliners, men faktum är att mänsklighetens hopp kan komma att stå till gräshopporna.

Enligt en rapport som FN publicerade i fjol kommer jordens befolkning om 35 år att ha ökat från dagens sju miljarder till över 9,6, vilket betyder att matproduktionen behöver öka med cirka 60 procent eftersom vi parallellt kommer att se en välståndsökning.

Så mycket mera kött har vi sannolikt inte möjlighet att producera, och som det ser ut i dag står alternativen mellan proteinbrist och att hitta alternativa proteinkällor.

Det är här Benjamin Syrsa och hans vänner gör entré. Enligt FN finns 1900 ätbara insektsarter i världen, och innan man förkastar idén om myror på menyn är det värt att tänka på följande: Människan började äta insekter för 8000 år sedan och i dag konsumerar åtta av tio ryggradslösa djur till vardags.

Undantagen är framför allt invånarna i Europa och Nordamerika, men det finns ingen som helst anledning, bortsett från kulturella och mentala, att inte även vi skulle kunna börja tugga i oss skalbaggar och tusenfotingar. Inte minst för att insekter är betydligt bättre för miljön än exempelvis kor, eftersom insekter är en rik proteinkälla som går att odla i stor skala med liten klimatpåverkan.

Många läsare är troligtvis lika skeptiska som Mowgli, men det är faktiskt inte omöjligt, utan snarare sannolikt, att vi om 20 år har tänkt om.

I Nederländerna finns redan affärer som säljer rostade insekter på burk och för två år sedan lanserades den första insektskokboken. I USA serveras på sina håll chokladdoppade syrsor, sorbet på blåbär och myror och kakor bakade på mjöl av söndermalda insekter.

Det är fel att påstå att det här är vardagsmat, men det förekommer, och det är inte smaken det är fel på, utan imagen.

Fortfarande inte övertygad?

Låt oss då prata om sushi. För 20 år sedan hade de flesta svenskar inte en tanke på att stoppa rå fisk i sin mun.

Annons
Annons
Annons