Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Inga kontanter - inga rån

Ledare

På förmiddagen i söndags rånades en busschaufför i Sätra i Gävle av två tonåringar med kniv. Busschauffören klarade sig utan fysiska skador och rånarna kunde snart gripas.

Det är tyvärr inte ovanligt att busschaufförer liksom alla andra som handskas med kontanter, som taxichaufförer och butiksbiträden, blir måltavlor för rånare. Det är fullständigt oacceptabelt att någon ska behöva gå till jobbet och vara rädd för att bli hotad och rånad. Förutsättningarna för gärningsmännen att slå till måste begränsas. Frågan är hur.

Nobina, som ansvarar för stadsbussarna, har sitt svar klart: företaget har infört kontantstopp på bussarna i Gästrikland. Hur länge stoppet ska vara är oklart men det är väl inte helt osannolikt att kontanthanteringen på sikt avskaffas i busstrafiken.

På många håll runt om i landet går det inte att betala sin bussbiljett med kontanter. Det är istället bankkort, busskort eller sms-biljetter som gäller. På många håll har detta orsakat protester, inte minst från pensionärshåll. Många i den äldre generationen saknar mobiltelefon och har de en så är det långt ifrån säkert att de kan sms:a med den. Små knappar, liten display och en allmän teknikovana kan sätta käppar i hjulet. Även den som inte kan skicka iväg ett sms eller handkas med fippliga visakort måste ju kunna åka buss. Ett rent kontantstopp riskerar att exkludera vissa från bussåkandet.

Tanken med att ta bort själva incitamentet för rånarna – kontanterna – är god, men alternativet är dåligt. Det är något för de kollektivtrafikansvariga att fundera över.

Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons