Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kratt för hatt

/

Annons

Mycket tyder på att Maud Olofsson kommer att avgå som centerledare under mandatperioden. Delvis naturliga skäl; hon har precis fyllt tio år som partiledare, och det är ungefär så länge som partiledare tjänstgör nuförtiden. Åren som näringsminister har nog också slitit hårt.

Men delvis också för att de röster som tidigare mest mumlat nu börjat tala klartext om att de tycker det är dags att byta.

En del tyder nu på att hon börjat förbereda sin avgång. Kanske vill hon göra ett bättre avslut än att som till exempel Mona Sahlin och Lars Leijonborg mer eller mindre tvingas bort. Och till skillnad från den förstnämnda vill hon kanske även kratta manegen för en efterträdare.

Ett tecken på detta är en udda debattartikel som Dagens Nyheter publicerade i förra veckan av den så kallade IT- och regionministern Anna-Karin Hatt, där hon över en hel tidningssida tillkännager sin kandidatur till – nej, inte FN:s generalsekreterare, inte EU-kommissionär, inte riksmarskalk och faktiskt inte heller till centerledare – utan till centerns partistyrelse. Detta med ett glatt och hurtigt, men föga kontroversiellt, budskap om att centern ska bli lite bättre på lite av varje. (Man undrar nu om vägen ligger öppen på DN Debatt för att mångordigt kandidera till suppleantposten i Studieförbundet Vuxenskolans lokalavdelnings styrelse och liknande storheter.)

Vid sidan av det ovanligt tunna innehållet i ministerportföljen var också själva utnämningen av just Hatt till statsråd överraskande. Hatt har förvisso en gedigen centerbakgrund och lär ha gjort ett grovjobb i kulisserna i många år. Men hon har aldrig gjort sig särskilt känd utåt (inte heller nu som minister), och, som sagt, hon har inte ens suttit i partistyrelsen. Favorittippad av många var i stället Annie Johansson, 27-årigt stjärnskott som ofta haussas av Stockholmsmedia och av såväl C- som FP-liberaler runt Stureplan.

Men uppenbarligen har inte Johansson, som av åsikter och attityd kan misstas för stockholmare men kommer från Jönköping, Maud Olofssons öra.

Det har ju gått dåligt för Centern. Ideologiskt är partiet vilset, ja nästan i sönderfall. På onsdag presenterar Börje Hörnlund, arbetsmarknadsminister i Bildt-regeringen och en av Olof Johanssons förtrognaste, en bok med rasande kritik mot dagens centerparti.

Annie Johansson ses ofta i politiskt sällskap med Fredrick Federley, som kanske är ett av de tydligaste exemplen i svensk politik på ett partis breddning – från en storstadsskeptisk väljarbas i den yttersta skogs- och landsbygden, ända in till glammiga, frigjorda fester på Stockholms exklusivaste nattklubbar. Partimedlemmar som inte bara kallar sig liberaler utan driver sin liberalism mycket långtgående. Ett sådant omfång över väljargrupper har nackdelen att de gamla, trogna kärnväljarna har svårt att känna igen sig. Till och med en före detta arbetsmarknadsminister.

Kanske, faktiskt, inte alla partier ska försöka ta famntag över alla möjliga väljargrupper, med alla möjliga politiska frågor. Kanske inte alla partier så desperat måste sträva efter förnyelse och modernisering. Kanske bör partier i kris i stället vila i steget, ta en andningspaus, gå tillbaka till rötterna och ta ny sats.

Kanske ska Centern byta begreppet liberal mot "frihetlig" – innebörden är snarlik, men orden signalerar olika saker.

David Nyström, GD

Annons

Mer läsning

Annons