Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt av Tolgfors att avgå

/
  • Det blev omöjligt för försvarsminister Sten Tolgfors att sitta kvar, efter skandalen med planerna på svensk medverkan till en vapenfabrik i Saudiarabien.

Annons

För anställda i det egna departementet och underlydande myndigheter måste de senaste veckorna ha varit en mardröm, eftersom försvarsminister Sten Tolgfors gjort det sämsta av allt som den högst ansvarige kan göra; försöka rädda eget skinn genom att skylla på medarbetare och andra underställda.

Hade Tolgfors i stället haft rent mjöl i påsen hade han naturligtvis stannat och försökt reda ut skandalen.

För statsminister Reinfeldt är det naturligtvis en dubbel motgång att båda försvarsministrarna han utsett avgått under dramatiska former. Den stora skillnaden är att Mikael Odenberg 2007 kunde avgå med hedern i behåll. Avgångarna är extra pinsamma gemom att partiet förr i världen sade sig ha stort intresse för försvaret.

Odenberg såg det som omöjligt att sitta kvar sedan finansminister Borg i ett tal i Almedalen med statsministerns gillande offentliggjorde stora neddragningar av försvarsmateriel utan att låta Odenberg få veta något. En rad materielobjekt stoppades sedan av efterträdaren Tolgfors, på ett sätt som nyss kritiserats hårt av Riksrevisionen och som ska granskas av KU. Elementära regler sattes ur spel genom att försvarets myndigheter med sin sakkompetens ställdes helt åt sidan.

Nästa försvarsminister måste redan första dagen avskeda FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind, också han skrupelfri och omdömeslös. Lind har begärt att Justitiekanslern ska söka utforska vem som gav Dagens Eko uppgifterna om tillkomsten av FOI:s olagliga bulvanbolag som skulle hjälpa den saudiska diktaturen att bygga en vapenfabrik.

Det bästa vore om uppgiftslämnaren själv träder fram. Han eller hon har gjort svensk demokrati en stor tjänst och bör tacksamt hyllas för civilkurage, rättskänsla och omdöme.

Varje land har legitim rätt att hemlighålla uppgifter av betydelse för försvar och nationell säkerhet. Men absolut ingenting rörande försvaret och försvarsforskning har röjts i detta fall, utan enbart oegentligheter som helt enkelt måste delges medborgarna.

Tryckfrihet och civilkurage hos enskilda att berätta är i sammanhanget demokratins enda värn. Det gäller också kommunalt liksom i näringslivet rörande miljö och annat. Vårt läns landsting har flera exempel på försök att sätta munkavle på medarbetare. Undersköterskan Sarah Wägnert vägrade 1997 att tiga om hemska förhållanden på ett äldreboende i Solna och fick sedan lagen Lex Sarah uppkallad efter sig.

Diktaturer har som grundläggande princip att undersåtarna inget ska veta, men demokratin måste ha öppenheten som ledstjärna. Daniel Ellsberg blev en stor förebild. Han delgav 1971 Pentagon Papers som han sett i tjänsten, till tidningen New York Times. Därmed avslöjades hur administrationen förde amerikanska folket bakom ljuset rörande kriget i Vietnam.

Hans Lindblad, GD

Annons
Annons
Annons