Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

SMS-dårar bakom ratten

Ledare

En undersökning från Sifo visar att var tredje bilist skickar eller läser SMS samtigt som de kör bil. De värsta skurkarna är de yngre bilförarna.

Enligt Vägverket är detta beteende minst lika farligt som att köra rejält berusad! Forskning som verket gjort visar att reaktionstiden ökar med upp till 40 procent, bara av att prata i telefonen. Då vill man knappt veta hur mycket sämre reaktionsförmåga den som sitter och sms:ar får.

Att sms:a när man kör är förvisso förbjudet (till skillnad från att prata i telefon) men kan vara svårt att komma åt eftersom lagen är luddigt skriven. Den som uppträder trafikfarligt på grund av mobilanvändning kan dömas för vårdslöshet i trafik. Samtidigt finns ju gott om exempel på hur personer kommit undan.

För en tid sedan friade till exempel Högsta Domstolen, HD, en bussförare som höll i en mobiltelefon i ena handen och antecknade i ett block – samtidigt som han körde bussen. Han dömdes i tingrätten men friades alltså av HD som tyckte att det var olämpligt men inte olagligt att tala i mobiltelefon under körning.

Vägverket har vänt sig till regeringen med ett önskemål om att lagen ses över så att den blir tydligare och med en direktare skrivning. De flesta länder i Europa har tuffare lagar mot mobilanvändning i bilen än vad vi har i Sverige. Men trots påtryckningar har tyvärr ingenting hänt.

Om svenskarnas attityd är bara en bråkdel så nonchalant som Sifo-undersökningen antyder måste lagen ses över omedelbart, innan en allvarlig olycka inträffar!

Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons