Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt vill att vi ska jobba till 75

/

Människor måste vara redo att försörja sig själva betydligt längre upp i åren, hävdar statsminister Fredrik Reinfeldt och skissar på ett arbetsliv som varar till 75 års ålder. Provocerande, kontrar Tomas Eneroth (S).

Annons

Den allmänna bilden av en pensionsålder på 65 år är ett problem, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M). I en intervju för Dagens Nyheter skissar han ett arbetsliv som kan sträcka sig till 75 års ålder, för att pensionen ska ge den standard vi önskar.

Reinfeldt anser att människor måste vara beredda att försörja sig själva betydligt längre upp i åren än i dag.
- Pensionssystemet är inte ett trolleri. Det är en välfärdsambition som bygger på stor omfördelning och i grunden på människors eget arbete. Om människor tror att vi kan leva allt längre och korta ner vårt arbetsliv, då kommer pensionen att bli lägre. Och då är frågan, är människor beredda till det? Det tror jag i stor utsträckning att människor inte är, säger statsministern i intervjun.

För att orka så länge kanske man måste vara beredd att byta karriär, menar Reinfeldt, och gläntar på dörren för möjligheten att få studiestöd även efter 54 år.
- Man får möjligen titta på det, säger han.

Reinfeldt tror att 55-åringar blir betydligt mer attraktiva på arbetsmarknaden om arbetsgivaren har förväntningar på att de tänker jobba 20 år till, i stället för att börja trappa ner om fem, sex år.

Men enligt Socialdemokraternas talesperson i pensionsfrågor, Tomas Eneroth, är det provocerande att bara prata om att höja pensionsåldern.
- Ska vi kunna få ett längre arbetsliv krävs förändringar på arbetsmarknaden. I dag slits väldigt många ut i förtid och dessutom har regeringens utförsäkringar lett till omfattande utslagning från arbetsmarknaden. Att enbart tala om höjd åldersgräns blir faktiskt provocerande för alla dem som skulle vilja, men som faktiskt inte kan klara av att arbeta längre.

Tomas Eneroth tycker att det vore bättre att bygga ut vuxenutbildningen, utveckla arbetsmarknadspolitiken och stärka arbetsmiljöarbetet för att öka förutsättningarna för ett längre arbetsliv.

Det är inte aktuellt att riva upp pensionsöverenskommelsen mellan de borgerliga partierna och Socialdemokraterna, understryker statsministern. Men diskussionen måste starta redan nu om vad som ska komma senare.

För närvarande är det möjligt för anställda att arbeta till 67 år. I regeringspartiernas valmanifest sades det att den gränsen bör höjas till 69 år.

Den sittande pensionsåldersutredningen ska under första halvåret i år komma med ett analysbetänkande, där de nuvarande pensionsrelaterade åldersgränserna analyseras liksom de hinder som finns för att vi ska arbeta längre.

Utgångspunkten är vad ett flertal analyser och långtidsutredningar redan visat: antalet arbetade timmar i samhället måste öka om vi ska kunna behålla nuvarande välfärdsmodell.

De närmaste 20 åren väntas antalet personer i arbetskraften vara i stort sett detsamma som i dag. Under samma period ökar antalet personer som är 65 år eller över med mer än 600 000 personer, en ökning med 34 procent. Om inte pensionsbeteendet förändras kommer två personer i arbetskraften att behöva försörja en ålderspensionär om 20 år.

Först i april 2013 kommer pensionsåldersutredningen med sina förslag.

Pensionärernas Riksorganisation (PRO) tycker att statsministerns idé om ett längre arbetsliv är god.
- Vi välkomnar att statsministern utnyttjar äldre människors kompetens, och vi har heller inte sagt att det ska finnas någon bortre gräns för hur länge man ska arbeta, säger Björn Lindh, förbundssekreterare på PRO, till TT.

Men Björn Lindh understryker att det inte får bli ett tvång att arbeta längre, eftersom det finns väldigt många människor som i dag inte ens orkar arbeta fram till 65.

Frågan om ett yrkesliv längre upp i åldrarna lanserades av Reinfeldt redan i Almedalen i somras, i samband med att han presenterade regeringens framtidskommission.

Han sade då också att han själv kan tänka sig att arbeta tills han blir 75-80 år, förutsatt det finns någon som tycker att det är en bra idé, men att han inte hotar med att vara statsminister så länge.

TT

Mer läsning

Annons