Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats har sett det mesta av Europa

/
  • Mats Fransson har många intressen, men det är basebollen som tagit mest tid. Nu fyller han 60 år och firar med middag för familj och vänner.
  • Mats Fransson har många intressen, men det är basebollen som tagit mest tid. Nu fyller han 60 år och firar med middag för familj och vänner.

Baseboll är en stor sport i världen, men än så länge ganska liten i Sverige. Men om Mats Fransson får bestämma så skulle den nog kunna bli hur stor som helst även här. Det är många, många år han lagt ner på sporten, men nu har han lämnat över till de yngre. I dag fyller Mats 60 år.

Annons

Mats Fransson är född i Järvsö, men flyttade till Ljusdal som barn. Där har han sedan bott i hela sitt liv, förutom en kort period på fem år, då han bodde i Stockholm. Men sedan elva år är han numera Gävlebo.

En stor del av Mats liv har bestått av baseboll. Men det var egentligen av en ren slump han började med sporten. Det var en kompis som varit i USA och tagit med sig lite utrustning hem, de var ett gäng som testade och 1971 bildade de en förening. Så det har verkligen varit ett livslångt intresse och för att bara skumma lite på ytan, kan berättas att han spelat i många år, både seriespel och med landslaget och som bäst har laget kommit fyra i EM. Han blev efter några år invald i förbundsstyrelsen och Mats övergick sedan till att vara lagledare. Han har också suttit med i både nationella och internationella förbundet.

Under sina år i Stockholm gick han på Bosön och började sedan jobba vid Riksidrottsförbundet. Men 1981 gick flyttlasset hem till Ljusdal igen och ett jobb som avdelningschef på fritidsförvaltningen i kommunen. Några år senare blev han fritidschef.

– Man kan verkligen säga att idrotten alltid har avspeglat sig i det jag gjort. Både vad gäller arbete och fritid. Jag har alltid hållit på med någon sport, innan basebollen provade jag på allt från bandy, fotboll till tennis och volleyboll.

I samband med EU-omröstningen, bytte Mats arbete och började jobba med EU-frågor i Ljusdals kommun, för att senare bli EU-samordnare i kommunförbundet Gävleborg. Ett roligt men stort arbete med mycket att lära. Jobbet innebar också många resor och lägger man till engagemanget inom basebollen är det inte många länder i Europa som Mats inte besökt.

– Visst är det roligt att resa, träffa nya människor och se nya länder, men samtidigt är det jobbigt att ständigt vara på resande fot. Ett tag ville jag bara vara hemma när jag var ledig.

– Jag har verkligen fått se världen och uppleva många spännande och roliga saker genom basebollen, till exempel kan nämnas att jag stått nästan sida vid sida med Fidel Castro vid ett besök på Kuba, sovit över hos en sheriff i Ohio, USA och jag har ätit frukost med prins Bertil, när han av en händelse frågade om han fick sitta vid mitt bord. Det är saker man minns.

Numera arbetar Mats som nämndsekreterare i Region Gävleborg, men han har också hunnit med att vara kanslichef i Regionförbundet Gävleborg.

Vad gäller basebollen har Mats numera slutat med de flesta uppdragen och lämnat över till de yngre, men han sitter fortfarande med i det internationella förbundet och det vill han gärna fortsatta med, ett mycket spännande uppdrag.

Visst har jobbet och givetvis basebollen tagit mycket av Mats liv, men han har ändå haft tid med annat. Och då naturligtvis familjen och de två döttrarna. Numera bor de i Skåne och det var deras fritidsintresse ridsporten som fick dem att flytta söderut.

– Men vi har i några år hyrt hus på Österlen i fyra veckor på sommaren och kan umgås mycket då. Dessutom passar vi på att spela golf, vilket är ett nytt intresse i familjen. Att åka runt och köpa goda matvaror hos gårdarna i området är också ett trevligt nöje.

Matlagning är ett stort intresse, och Mats har själv skapat menyn som han ska ha som födelsedagsmiddag. Andra intressen är bland annat teater och musik.

Hur länge han tänker jobba har han inte riktigt bestämt än.

– Min fru är yngre så vi kanske möts på halva vägen, säger Mats, men eftersom jag trivs och tycker det är roligt att jobba så blir jag nog kvar ett tag till.

Annons
Annons