Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasar mot beslutet om nedläggning

Sent i måndagskväll kom beskedet att Gävle GIK lägger ned sitt damlag.

Nu svarar spelare och ledare i laget på dråpslaget.

– Vi kräver att GGIK:s ordförande Peter Nordqvist avgår. Konsekvensen av det som har hänt borde vara att han gör det, säger en av lagets tränare Micke Hagström.

Annons

Som Sporten kunde berätta i tisdagens tidning har Gävle GIK:s sportkommitté beslutat att lägga ned föreningens damlag. Ett beslut som lagets spelare och ledare nu rasar emot.

– Det är ett hån mot oss som ställt upp så mycket för Godis genom alla år, säger Jenny Edin som spelat i klubben i tolv år.

Bakgrunden till att damlaget läggs ned är enligt sportkommittén att kostnaderna är för höga. Något som starkt ifrågasätts av spelare och ledare i laget som vann division 1, som nykomling, och kvalade till elitserien i våras.

– Man har pratat om att det görs en elitsatsning på damsidan. Vad det handlar om är att vi fått träna tre gånger i veckan. Inga spelarköp, inga tränarlöner eller träningsläger, säger en irriterad Micke Hagström, tränare i damlaget.

Han anser att det är helt felaktigt att beskylla damerna för att GGIK har minussiffror i ekonomin.

– Att påstå att det är en elitsatsning på damlaget som gör att klubben blöder ekonomiskt är hån mot oss. Att det är vårt fel att det går dåligt.

– Vi har haft tre övernattningar under hela säsongen. Försöker samåka med samma buss som andra föreningar till bortamatcher och har även undersökt att åka egna bilar för att dra ned på kostnaderna. Det går inte att bedriva billigare verksamhet än vad vi gör i dag.

Gävle GIK:s damlag menar att det handlar om diskriminering att laget läggs ned.

– Vi måste få chansen att ge vår syn på det här. Det som stod i tidningen häromdagen är inte sanningen, säger en upprörd Jenny Edin.

Hon har spelat i klubben sedan unga år och vet nu inte hur hon ska göra med sin innebandykarriär i framtiden. Spelarna i laget har erbjudits att flytta över till Strömsbro i division 2.

– Dom (sportkommittén) har förstört allt. Nu får vi börja om igen i tvåan. Vi kommer inte att utvecklas som vi skulle gjort i division 1, utan får återigen kämpa oss upp som vi alltid fått göra.

• Kommer ni fortsätta i Strömsbro?

– Just nu vet jag inte. Det här är ett så färskt besked.

Ett flertal av spelarna i herrlaget har lön för att spela i Godis. Enligt verksamhetsberättelsen för säsongen 2010/11 betalade Gävle GIK ut löner på 377 000 kronor.

– Med sociala avgifter är vi uppe i 517 000 kronor. Damlaget har aldrig fått en krona, man får betala ur egen ficka för att få vara med och spela, säger Micke Hagström.

– Det senaste åren har vi fått varsin klubba, under en hel säsong, inget annat, fyller Jenny Edin i.

Enligt Micke Hagström går sponsorintäkterna i stort sett oavkortat till herrlaget.

– Samtidigt får tjejerna jobba stenhårt vid arrangemang som Getaway rock-festivalen, utan att vi vet var de pengarna som vi tjänar in tar vägen. De redovisas inte, säger Hagström.

• Vad hoppas ni ska hända nu?

– Att sanningen kommer fram, hur prioriteringen har sett ut från sportkommitténs sida och att Peter Nordqvist tar konsekvenserna och avgår, svarar Micke Hagström.

Annons
Annons
Annons