"Bäckis" om kontraktet som öppnar för Brynäs

Nicklas Bäckström har gjort debut i KHL. I en intervju med Sporten berättar han om hur han förberett sig under lockouten, om första tiden i Dynamo Moskva – och om ett kommande nummerbyte. Dessutom ger han beskedet: Om NHL ställer in säsongen kommer han till Brynäs.

Nicklas Bäckström har sedan NHL-lockouten startade haft en enda önskan – att få åka hem och spela med Brynäs.

Men Brynäs har hållit stenhårt på det klubben sagt från början, inga korttidskontrakt med kontrakterade NHL-spelare som åker tillbaka så fort lockouten eventuellt är över.
Så till slut bestämde sig ”Bäckis” för att göra kompisen Alexander Ovetjkin sällskap i Dynamo Moskva.
– Han ringde och frågade, tjatade lite, och övertalade mig. Sa bland annat att Moskva är världens bästa stad, säger ”Bäckis” dagen efter debuten mot Lokomotiv Jaroslavl borta där Dynamo vann med 3–0.

• När tog du beslutet?
– I början av förra veckan. Sedan kom jag till Ryssland i fredags, gjorde lite tester och sedan åkte vi iväg på bortaturné i söndags. Det har gått snabbt.

• Vad, förutom Ovetjkins tjat, gjorde att du bestämde dig för att skriva på för Dynamo just nu?
– Framför allt för att jag ville spela hockey igen. Och eftersom Brynäs bestämt som dom gjort var det här det enda riktiga alternativet jag hade nu. I grund och botten handlar det om att man vill göra det man tycker är roligt. Så är det för mig i alla fall.

• Hur ser ditt kontrakt ut, kan du komma till Brynäs om det inte blir något spel i NHL den här säsongen?
– Jag har skrivit på ett tills vidare-kontrakt där allt är möjligt. Så, ja, jag kan komma hem och spela för Brynäs om NHL skulle ställas in helt.

• Din önskan är fortfarande att helst spela för Brynäs.
– Det kan man lugnt säga.
Förhandlingarna fortsätter mellan NHL och spelarfacket och ännu finns ingen lösning i sikte.

• Hur mycket koll har du på läget, vad tror du kommer att hända?
– Dom pratar ju fortfarande med varandra, och jag hoppas på slutet av november eller början av december. Men har inget hänt i januari tror jag säsongen blir inställd.
Och i så fall kommer ”Bäckis” alltså till Brynäs.
Under tiden ska han hitta tajmingen i spelet i KHL.

• Vad har du att säga om din debut?
– Det var en typisk första match när man inte spelat på ett tag. Jag hoppas det ska gå bättre redan nästa match, vi spelar igen på onsdagen mot... Novgorod tror jag dom heter.

• Hur har du hållit igång fram till nu?
– Vi har varit några stycken som hyrt istid i vår vanliga träningsrink i Kettler Iceplex – jag, Mike Green, Jason Chimera, Jay Beagle, Matt Hendricks, Mike Ribeiro... Vi har försökt så gott det går, men det är svårt att få någon riktig kvalitet i det man håller på med. Man behöver matcher.

• Du gjorde poäng i första matchen i alla fall.
– Ja, jag fick ett assist till ”Ovies” 2–0-mål, men det var inget speciellt med det. En andraassist, jag hittade en back med ett pass långt bak i banan och han spelade över till Ovetjkin som gick in själv från kanten – ett typiskt mål från honom.

• Hur är KHL-hockeyn?
– Det är helt klart lite skillnad, men det var bra fart i spelet tycker jag. Ganska rolig och offensiv hockey.
”Bäckis” gick in i en kedja med Ovetjkin och gamle Brynäskompisen Richard Gynge, som också gjorde mål. Och han spelade i nummer 99 – men det ska det bli ändring på.
– Klubben hade registrerat mig som 99 redan när jag kom. Jag sa direkt att jag inte ville ha det, det kändes inte bra, men det var för sent att ändra med så kort varsel. Nu ska jag spela två matcher med 99, sedan ska jag byta. Det blir nåt med sextio... jag kommer faktiskt inte ihåg vilket det var.
Direkt efter debuten klev Dynamo Moskva på ett plan till Novgorod i nordöstra Ryssland.

• Hur känner du för att flyga där borta?
– Det var ett fint plan, det var lugnt tycker jag. Men det är klart man tänkte en del när man var på väg ut för att lyfta, efter det som hänt tidigare.
På tisdagkvällen tränade Dynamo och i kväll är det match mot Torpedo Nizhny Novgorod.
Någon sightseeing är inte inplanerad.
– Nä, det är väl kanske inte så mycket att se...
”Hemma” i Moskva bor ”Bäckis” till en början på klubbens förläggning så länge.
– Vi får se vad jag gör senare.

Dela
  • +1 Intressant!