Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Dragmossen ska täckas

SKUTSKÄR Deponin på Dragmossen utanför Älvkarleby kommer delvis att täckas under våren. Arbetet blir en del av ett forskningsprojekt som utförs av företaget Econova Biotech.

För ett drygt år sedan stängdes soptippen. Älvkarleby gick med i kommunförbundet Gästrike Återvinnare, avfallet började fraktas till Forsbacka istället och anläggningen på Dragmossen blev överflödig.
Kommunen ansvarar nu för att deponin täcks över efter konstens alla regler. Senast den 1 januari år 2008 ska arbetet vara slutfört, har länsstyrelsen bestämt.

Econova Biotech utvecklar jordförbättringsmedel och vill använda deponin i Dragmossen som ett försöksobjekt. Tanken är att 1 800 kvadratmeter ska täckas med en blandning av bark, trädelar och rötslam medan 600 kvadratmeter ska täckas med schaktmassor från ett järnvägsbygge.
- De vill undersöka hur materialet sätter sig och hur det klarar tjäle och nederbörd. Om projektet faller väl ut kan metoden bli en affärsidé, säger Kurt L Andersson, ordförande i Älvkarleby kommuns tekniska nämnd.

Erik Wikström

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons