Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Orienterare på läger

+
Läs senare
/
  • Foto: NICK BLACKMON På gång. 31 barn i åldrarna åtta till 15 år var anmälda till lägret i Marma. Kanske är ett uppsving för orienteringen på gång?

MARMA
För första gången på många år arrangerade Skutskärs Orienteringsklubb ett läger för ungdomar. 20-talet barn var intresserade av en sport som under flera år fört en tynande tillvaro.

- Om de lär känna varandra hoppas vi på att få behålla dem, säger Cecilia Henfridsson, en av arrangörerna.
Platsen var Marma, militäranläggningen, och här fanns - förutom möjligheter till övernattning - en lagom kuperad terräng med blandad skog som inte var avskräckande svårorienterad.
Inte om man frågade Ludvig Krohn och Lukas Löf, båda åtta år från Älvkarleby, som sprang tillsammans. Eller?
- Jag missade inte någon kontroll, säger Ludvig.
- Vi sprang fel en gång. Två gånger, säger Lukas.
De är i alla falla överens om att orientering är lätt, och sprang de aningen åt fel håll vid något tillfälle så fanns det en naturlig förklaring.
- Vi hade bråttom för vi skulle bada efteråt, säger Ludvig och Lukas.
Annars är orientering en av många sporter som hamnat i skugga. Liksom alla uthållighetsidrotter drabbas föreningarna av att ungdomen väljer "enklare alternativ", som innebandy eller oorganiserade fritidssysselsättningar som rollerblades.
Medan skidor fortfarande har sin givna plats i tv-rutan är det knappt någon som påstår att orientering är en bra tv-sport.
Dubbelt jobbigt alltså, innan man ens hunnit nämna twar, den mystiska sjukdomen som rätt eller orätt förknippades med insjuknade orienterare.
- Det blev en stor nedgång för några år sedan. På 5-dagars är det bara hälften så många deltagare, säger Lennart Hellman, en grånad veteran som orienterat i 53 år.
Tanken med lägret är att locka fler utövare, få in nytt ungt blod i sporten.
- Intresset är på gång igen. Och det är en billig sport, säger Pirkko Piippo i Skutskärs OK, som arbetade med förberedelserna.
- Att de bor här är bra för gemenskapen, säger Cecilia Henfridsson, som tror att ungdomarna stannar om deras kompisar orienterar.
MATS HEDSTRÖM
Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0
Annons
Annons
Annons