Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jag ska göra rätt för mig

GÄVLE

Till för några veckor sedan var Jakob Gordin mannenbakom Stolt och Nykter, uppskattad eldsjäl och föredetta missbrukare.

Sedan greps han tre gånger i följd under kort tidsom misstänkt för bland annat rattfylleri, bilstöldoch ringa narkotikabrott.

I det grådaskiga besöksrummet på häkteti Gävle är han fortfarande Jakob Gordin, mannen bakomStolt och Nykter, uppskattad eldsjäl och före dettamissbrukare.
Igen.

- Jag gick ut på krogen och söp till. I fyllantog jag amfetamin. Jag är fruktansvärt besviken påmig själv, berättar Jakob Gordin, igenkänd av allaGävleungdomar.

Drogfri i sex år

Han hade varit drogfri i sex år. Under den tiden knötshan till fritidsgården Helges och Stolt och Nykter, detdrogfria ungdomsdiscot under Cityfesten.

När han sjukskrev sig i våras arbetade han medidén att flytta den drogfria skolavslutningen i Boulougnerntill Furuvik.

Sjukskrivningen var en varning.

- Jag gick in i väggen, var utarbetad. Tog på migför mycket, säger Jakob Gordin.

Därefter gjorde han det han gjort så mångagånger förr. Fram till januari 1996 förekommerGordin under 20 avsnitt i belastningsregistret.

Det har varit drogrelaterade brott, flera stölder, meninga våldsbrott. Som barn trummade han och var stökig,berättar han, och från sju års ålder vardet fosterhem och senare ungdomsvårdskola.

Drogerna kom in i hans liv som ett slags självmedicinering,säger han, och det ska utredas om det finns ADHD/DAMP medi bilden.

När Jakob Gordin gav upp drogerna den gången försex år sedan var det ett arbete han ville göra påegen hand. Den här gången ber han om hjälp.

Utom samtalsterapi finns familjen och vännerna. Stödhar han även fått från häktespersonalenoch poliserna som visat förståelse, berättar han.

Men förstår de ungdomar som ställt upp påatt discon och skolavslutningar varit drogfria?

- När jag går ut vill jag samla alla ungdomar föratt prata om det här. Om hur det är. Det var föratt jag inte vill att någon ska använda droger jagbörjade arbeta med ungdomar.

Att det finns både en och annan i jantelagens Gävlesom tänker, "vad var det jag sa", är han medveten om.

- Medelsvensson vet inte hur svårt det är, sägerJakob.

Vill återgå till arbetet

I ett besöksrum på häktet verkar framtidenavlägsen. Först ska också en rättegångavgöra om Jakob Gordin får skyddstillsyn och bötereller fängelse. Han kan även dömas till skadestånd.

- Det är bara att bita i det sura äpplet och görarätt för sig.

I vilket fall väntar en svår väg. Jakob Gordinhoppas att vägen innebär att han kan återvändatill sitt arbete med ungdomar och Stolt och Nykter. Att han kanåtererövra det förtroende omgivningen haft förhonom.

- Det blir en ruggig fight. Det bästa jag kan göraär att ta en dag i taget och visa att jag är med i matchen.Jag har alla chanser fortfarande, säger Jakob Gordin.

Sedan ringer han på klockan så att en häktesvaktkommer för att låsa upp.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy