Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

En kvinna som är van vid hetluften

GÄVLE Jag känner att jag går till något nytt, inte att jag lämnar något bakom mig. Det här är ett område som jag kan engagera mig i och och känna passion för. Så säger Lena Munkhammar som överraskande utsetts till vd för Gävletidningar AB.

Lena Munkhammar, som avgick som sjukhusdirektör i påskas, ersätter Jan Cahling som verkställande direktör för GävleTidningar AB. Foto: Gun Wigh

Annons

Det väckte stor uppmärksamhet när Lena Munkhammar lämnade jobbet som sjukhusdirektör i påskas. Nu byter hon landstingsvärlden mot chefskapet för Gävles två konkurrerande tidningar, Gefle Dagblad och Arbetarbladet. Därmed får de mer än 100 år gamla tidningarna för första gången en kvinna som högsta chef.

Inte mindre än 37 personer sökte vd-jobbet för Gävletidningar. Den sist inlämnade ansökan kom från Lena Munkhammar.
- Hon hade då ringt mig. Vi hade ett långt och givande samtal och jag uppmanade jag henne att söka, berättar Jan Cahling, som hon efterträder den 1 november. Då blir Jan Cahling vd för den stora koncern som båda tidningarna ingår i, MittMedia AB. Där ingår även Sundsvalls Tidning, Ljusnan, Örnsköldsviks Allehanda, Dagbladet i Sundsvall, Tidningen Ångermanland och ett antal radiostationer.

Lena Munkhammar hade egentligen räknat med längre ledighet med mer tid för familjen innan hon engagerade sig på nytt. När hon fick höra att jobbet som tidningsdirektör var ledigt var hon avgjort intresserad.
- Mediabranschen och det fria ordet är en viktig del av demokratin. Det är media som ställer de viktiga frågorna i samhället, säger hon.
Själv har hon ofta varit i hetluften och utsatt för journalisternas frågor.
- Det har varit irriterande ibland men jag har nästan bara positiva erfarenheter av Gävles journalister. Det som också imponerat på mig är att ingen har någonsin pratat illa om sin arbetsplats eller pratat skit om sina kolleger. Det verkar vara mycket välskötta arbetsplatser, säger hon.
Tidningsbranschen är helt ny för Lena, förutom att hon var presstalesman när hon satt med i Läkarförbundets styrelse.
- Det jag vet är vad jag lärt genom kontakter med journalister, säger hon.
Hon kommer in i ett företag som genomgått en omfattande fusion de senaste åren. De två rivalerna, Gefle Dagblad och Arbetarbladet, har nu gemensamma ägare. Fusionen har hittills varit mycket lyckad.
- Det finns ingen dold agenda i mitt uppdrag. Förutsättningarna är bra, säger Lena.

Lena Munkhammar, som är född i Kiruna, kom till Gävle 1987 efter att ha gjort sin AT-tjänstgöring i Söderhamn och Bollnäs. Hennes första specialitet var geriatrik. När Ädelreformen infördes försvann Lenas jobb på Södertull. Hon blev då specialist i allmän internmedicin och därefter i neurologi. Inom den specialiteten har hon fortfarande patienter som hon behandlar. Hon var fackordförande för länets läkare och satt även i Läkarförbundets styrelse. De uppdragen lämnade hon när hon först blev chef för geriatriken i Sandviken och därefter, för fyra år sedan, chef för länssjukhuset i Gävle.
Lena är 46 år, sambo med Johannes som också är läkare och tillsammans har de två barn. Familjen bor i Gävle.
Hennes stora intresse är barn och familj. Men hon har även börjat spela golf. Sportintresset är stort. En gång i tiden, som lovande junior, sprang hon 100 meter på 12.5 sekunder.
Och fortfarande är hon sportintresserad. Efter att ha läst ledarsidorna i lokaltidningarna läser hon med intresse sportsidorna.
- Jag läser egentligen allt, säger Lena, som prenumererar på Gefle Dagblad och läser Arbetarbladet på jobbet. Dessutom läser hon Dagens Nyheter.
Nu kommer tidningarna att ingå som förmån i det nya jobbet.
Sin nya lön vill hon inte avslöja. Inte heller om hon fått gå ner i lön.
- Jag får en adekvat lön för det jobb jag ska utföra, säger hon.

Även fackklubbarna på tidningarna är positiva till valet av Lena Munkhammar.
- Lena är ett mycket oväntat namn som ny vd, eftersom hon saknar erfarenhet från medievärlden. Hon är ett helt oskrivet kort. Men enligt henne själv har hon haft bra samarbete med facken på sjukhuset och förhoppningsvis ska vårt samarbete fungera bra. Spännande!
Så säger Mattias Jonsson Kjellin, ordförande för Journalistklubben på Gefle Dagblad.
- Det var oväntat. Som facklig företrädare känns det betryggande att hon har erfarenhet av både eget fackligt engagemang och bra samarbete med facken på sjukhuset. Sedan återstår det att se hur snabbt hon sätter sig in mediebranschens villkor, men det känns positivt att hon har arbetat med ledarskap, arbetsmiljö och personalfrågor och att vi äntligen får en kvinna i ledningsgruppen, säger Ylwa Karlström, ordförande för Arbetarbladets journalistklubb.

Kerstin Monk
026-159644
kerstin.monk@gd.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy