Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Här hittades Susanne mördad

Gävle Det har snart gått fyra månader sedan en 18-årig småbarnsmamma knivmördades i sitt hem i Sätra. Den misstänkta gärningsmannen har frigivits och mordet riskerar att förbli olöst. Det är därmed det fjärde ouppklarade kvinnomordet som ligger på Gävlepolisens bord.

Liket hittades av svampplockare den 3 september, i skogen någon mil söder om Gävle. Det hade troligtvis gömts på platsen en månad tidigare, vilket gav mördaren gott om tid att undanröja alla spår.

Annons

De fyra brotten liknar varandra, så till vida att polisen i alla fallen har haft en misstänkt gärningsman. Ändå har de blivit ouppklarade på grund av bristen på tekniska bevis.
I dag inleder vi en reportageserie om vart och ett av kvinnomorden, som fortfarande väntar på sin lösning.

Den 11 augusti 1986 anmälde en väninna Susanne Romhag som saknad till polisen. Då hade hon varit borta sedan den 3 augusti.
En månad efter försvinnandet hittades hon död, täckt av ris och mossa.
26-åriga Susanne Romhag, som ursprungligen kom från Hälsingland, hade bott i Gävle ungefär ett år när hon försvann. Först tillsammans med en kompis och sedan med sin 20-åriga pojkvän.

Hon var ofta ute på nattklubbar och barer och beskrevs som "snygg" av dem som kände henne.
Hennes döda kropp hittades av två Gävlekvinnor som var ute och plockade svamp vid Hedesundavägen, söder om Hästbo.
Hon var gömd mellan några större stenar, väl övertäckt med mossa och grenar. Allt tydde på att kroppen legat där en längre tid.
Motivbilden stod klar för polisen redan från början.
Susanne Romhag hade varit i färd med att lämna fästmannen, som tydligt visat sitt missnöje och svartsjuka. Inom ett dygn efter att kroppen hittats blev 20-åringen anhållen.

I förhör erkände han att han misshandlat Susanne vid ett tidigare tillfälle och dagen före försvinnandet hade polis kallats till Susannes nya bostad, eftersom pojkvännen brutit sig in och slagit sönder hennes tv, grammofon och skivor i besinningslöst raseri.
Enligt vad polisen vet var den före detta pojkvännen också den sista som talade med Susanne Romhag. De möttes utanför restaurangen Don Pepino på Hattmakargatan sent på kvällen för att Susanne skulle få låna 20-åringens bil.
Hon skulle flytta sina saker från hans lägenhet i Andersberg och hade med sig en manlig bekant till mötet, eftersom hon kände sig hotad av pojkvännen.
När hon fått bilnycklarna åkte hon ensam i väg. Strax därefter lånade 20-åringen en annan bil och åkte han med.

Därefter har ingen person erkänt att den har sett Susanne Romhag i livet.
20-åringen uppgav att han åkte runt tillsammans med en kompis, som blev hans alibi under kvällen. De sa att de mötte bilen som Susanne hade lånat på vägen mot Andersberg, samt att de så småningom hittade den övergiven, med nycklarna i tändningslåset, på Kyrkogatan i centrala Gävle.
Åklagaren begärde den före detta pojkvännen häktad, med motivbilden och hans våldsamma tendenser som skäl.

Dessutom upptäckte man att bagageutrymmet i 20-åringens bil var ytterst noggrant städat, medan resten av bilen var smutsig och i dåligt skick.
Mannen förnekade dock all kunskap om vad som hänt Susanne. Han berättade för polisen att samtalet utanför Don Pepino lett till att de beslutat sig för att definitivt bryta förhållandet och att han själv bett Susanne ta bort alla sina saker från hemmet.
Dessutom gav han henne 500 kronor som ersättning för de saker han slagit sönder i hennes nya bostad kvällen före.
Gävle tingsrätt godtog inte åklagarens häktningsframställan, eftersom den endast grundade sig på indicier. 20-åringen släpptes på fri fot. Ett halvår senare lämnade han Gävle och flyttade till Finland.
Någon annan person har inte misstänkts för mordet.
Ann Hagman
026-15 96 37
ann.hagman@gd.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy