Annons

Annons

Annons

Gävle

Annelis mördare går inte säker än

GÄVLEDet har gått 17 år sedan Anneli Zetterholm mördades. Fortfarande finns möjlighet att lösa brottet - genom den förfinade DNA-tekniken. En misstänkt man hade blod både på kläderna och i bilen.

24-åriga Anneli Zetterholm bodde med sin pojkvän på Brynäs. På kvällen den 4 juni 1988 var de ute och dansade tillsammans på restaurang Fontaine på Norra Kungsgatan i Gävle.
Pojkvännen gick hem i förväg. Dagen efter anmälde han Anneli försvunnen.
Hon söktes febrilt under en veckas tid. Hennes handväska hittades på en industritomt på Lysgatan och så småningom hittade en sommarstugeägare hennes ena sko i skogen på Norrlandet.
Annelis döda kropp fanns på ett hygge 50 meter längre bort. Hon var endast iklädd en tröja och hade knivstick i halsen.

Det klarlades att Anneli Zetterholm lämnat restaurangen tillsammans med en bekant, som hon sedan gjorde en båttur tillsammans med. De gick i land vid en mack på Södra Skeppsbron innan de skildes åt och Anneli gick hemåt.
Vid samma tidpunkt befann sig en 30-årig Gävlebo på macken, vilket han först förnekade trots flera vittnen. När mannens skoavtryck hittades på industritomten på Lysgatan blev han tvungen att erkänna att han varit där. Den inledande lögnen förklarade han med att han kört rattfull och varit rädd för att mista körkortet.
Det visade sig att 30-åringen hade skrotat bilen som han körde den natten, bara några dagar efter mordet. När polisen fann de kvarvarande delarna hittade man rester av människoblod i bagageutrymmet. Mannen hade även blodfläckar på skjortan och kavajen.
Vems blod det var gick med den tidens teknik inte att bestämma och mannen själv ansåg att det var ett justitiemord när han häktades.

- Man har smulat sönder mitt privatliv och tagit bort mina mänskliga rättigheter på lösa grunder, sa han vid omhäktningen den 8 augusti.
Han hade förklaringar på allt: Blodet på skjortan kom sig av att skurit sig på rakkniven, blodet på kavajen från ett slagsmål utanför en krog. Bilen hade han köpt för att skrota och blodet i bagaget berodde på att han skadat sig när han arbetade med skrotningen.
30-åringens sambo vittnade till hans fördel, men vakterna från häktet hade hört en annan version. De berättade att han pratat om hur man dödar en människa genom knivskärning i halsen och om hur han kört bil på Norrlandet den aktuella natten. Den misstänkta bemötte vittnesmålen som missförstånd.
Inget vittne hade sett 30-åringen och Anneli Zetterholm tillsammans. Man kunde heller aldrig bestämma vare sig mordplats eller mordvapen. Därför bedömde tingsrätten att det inte fanns tillräckligt starka bevis för en fällande dom.
I början av september 1991 ogillades åtalet och mannen gick fri.

Förra året aktualiserades fallet på nytt, i och med att DNA-tekniken band en gärningsman till det gamla mordet på Helene i Hörby.
Gävlepolisen bekräftar att man har skickat in beslag från Anneli-utredningen till Statens Kriminaltekniska Laboratorium, men exakt vad det är vill man inte gå in på. De blodiga kläderna blev man exempelvis tvungna att lämna tillbaka när 30-åringen friades.
- Nu har jag hoppats i så många år att jag har slutat hoppas. Vi vet inte mer än vi visste då, säger Anneli Zetterholms mamma.
Ann Hagman
026-159637
ann.hagman@gd.se

Den misstänkta 30-åringen anländer till rättegången i tingsrätten. Han dolde ansiktet under en jacka och vägrade gå med på synen vid fyndplatsen på grund av att det var pressfotografer närvarande. Senare ­samma höst framträdde han i en anonym intervju för tidningen Expressen, där han berättade hur han fick hotfulla telefonsamtal till följd av mordmisstankarna.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan