Annons

Annons

Annons

Tapeten på tapeten igen

Nya mönster kommer och gamla går. Ibland återuppstår gamla mönster i en ny form. Har du väl bestämt dig för att tapetsera återstår nästa beslut - vilken tapet ska det vara? Utbudet är stort och valen många. Låt processen ta tid om du är osäker. Sedan går det alltid att tapetsera om.


Det är något speciellt med tapet. Det händer något med rummet som aldrig går att åstadkomma med bara målarfärg. Det är svårt att riktigt sätta fingret på vad det beror på. Helt klart är tapeten populär igen.
Men många blir frustrerade över det stora utbudet. Osäkerheten kommer krypande när inredningsreportagen i tidningar och tv avlöser varandra och självsäkert talar om vad som är rätt och vad som är helt fel!
- Vissa vill att vi ska välja åt dem, men det kan vi aldrig göra. Visst kan det vara bra att rådfråga men det slutgiltiga valet måste var och en ta själv, säger Ulla Gejmo på färg- och tapetaffären Björklund och Wingqvist.

För vissa är valet av tapet självklart medan för andra är det en process där beslutet får växa fram. Sen finns de vanliga tumreglerna att ta till. Mörkt förminskar rummen och ljust förstorar.
- Samtidigt kan en mörkare färg göra det mer ombonat. Däremot bör man passa sig för stora blommor i små rum. Det gäller även tapeter med stora kontraster, som randiga svartvita, säger Ulla Gejmo.
Ett annat tips kan vara att följa husets eller lägenhetens stil. Är huset byggt under sekelskiftet och även möblerna kommer från den tiden är det ofta vackert att välja en tapet från samma period.
- Sedan går det också att blanda stilar. Kanske kan man ha ett blått rum, ett rött och ett grönt. Det viktigaste är att man själv är nöjd. Inredning är personligt.
Ulla Gejmo berättar att just nu frågar många efter 50- och 60-tals tapeter. Under 50-talet var det mycket klara färger och under 60-talet blev det mer grafiska mönster med rutor och streck.
- I ungefär tre fyra år har det varit mycket vitt och café latte. Det är lång tid i den här branschen. Nu kommer stora mönstren i tapeter från England, med tydlig inspiration från orienten.

Det är spännande med de nya moderna tapeterna. Men samtidigt kan det vara ett dilemma. Att sätta upp en moderiktig tapet som ofta är bra mycket dyrare än en vanligare tapet är ett vågat steg. Ulla Gejmo håller med om att det ibland är ett stort steg.
- Vill man ha ett modernt hus får man göra om oftare. Ungefär vartannat år.
Den som inte riktigt vågar men ändå vill ha en riktigt stormönstrad tapet kan börja med en fondvägg. Mönstret kanske till och med gör sig bättre och väggen kan nästan fungera som en tavla.

Tapettillverkarna driver på tapetutvecklingen och vill så klart att folk ska göra om i sina hem oftare. Men trots det är det ändå de ljusa tapeter med små mönster som säljer bäst.
- Kanske beror det på att vi bor så långt norrut, säger Ulla Gejmo. Vi vill att våra rum ska vara ljusa och varma.
Lena Wreede/TT Spektra
lena.wreede@ttspektra.se

Annons

Annons

Starka färger och stormönstrat med orientaliska influenser från Duro. Foto: Duro

I rätt rum (inte för litet) passar den här engelska tapeten från Cole & Son Foto: Henrik Montgomery

Det finska företaget Oksa har gjort en ny kollektion med inspiration från 50-talet. Foto: Henrik Montgomery

Osymetriska fyrkanter med 60-talskänsla från Eco. Foto: Eco tapeter

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan