Annons

Annons

Annons

De lämnade Sverige för ett liv i Argentina

Närmare 10000 svenskar lämnade Sverige för att söka lyckan i Sydamerika i slutet av 1800-talet. De var bara några få av den enorma skaran människor som lämnade fattiga Sverige för USA, Australien, Sydafrika, Brasilien eller Argentina.

Det är märkligt att höra svenska på gatorna i Obera. Knappt 100 personer pratar flytande svenska i den argentinska staden och många av dem samlas varje månad för den obligatoriska svenskacirkeln.
- Vi samlas första fredagen i varje månad och den som inte pratar svenska får naturligtvis böta, säger Lucia Holmgren.
Hennes farföräldrar och pappa var några av de som utvandrade till Sydamerika från Sverige.

De kom först till Brasilien, där de stannade i 25 år innan de fick nog av hårt arbete och obefintliga inkomster.
- Pappa var bara sex år när de kom till Brasilien och drygt 30 när han kom till Argentina. Själv har jag aldrig varit i Sverige även om jag många gånger skulle vilja, säger Lucia.
Lucia pratar precis som de övriga svenskättlingarna en felfri svenska. Det enda som avslöjar det gammelsvenska arvet är att hon använder ord som inte längre brukas i Sverige.
Vi besöker skolan med namnet Institutet Karl Linné eller Carlos Linneo som skolan heter på spanska.
I entrén sitter svenska affischer som lockar med pittoreska bilder på röda stugor på ön Brändaholm utanför Karlskrona.
Bakom receptionisten finns en svensk flagga.
Vi träffar Julio Pettersen som arbetar som administratör på skolan.
- Mina morföräldrar emigrerade till Brasilien och mamma föddes i Brasilien ett år efter att mormor och morfar kommit fram. Jag har därför aldrig pratat svenska hemma utan lärde mig språket i skolan, säger Julio och ursäktar sig samtidigt för sin dåliga svenska.
Rent ironiskt så sökte jag vid mitt första besök på skolan någon som kunde prata engelska.
Det dröjde länge innan en elev ställde upp och på engelska frågade vad jag ville. Jag fick följa med till skolans kontor där eleven efter sedvanliga kindkyssar presenterade mig för Julio Pettersen. Han kunde ingen engelska, däremot svenska.

Tusentals emigranter har satt sin prägel på Obera och på provinsen Misiones. Den första vågen av emigranter till Sydamerika inträffade 1891 och följdes av en stor våg 1909. Brasilien hade på den tiden ett emigrationskontor i Malmö varifrån man bedrev en aktiv informationskampanj. Lyckan fanns i Brasilien, sades det, och fattiga svenskar lockades av fria resor till Brasilien. Framförallt lockades människor som inte kunde betala för de dyra resorna till USA.
Efterhand anlände emigranterna till Rio de Janeiro. Resan fortsatte mot Uruguayfloden där de med kanoter tog sig till sina nyinköpta jordlotter mitt i regnskogen.

Det dröjde länge innan de kom igång med odlingarna. Många emigranter kom från gruv- och fabriksarbeten i Sverige och hade ingen kunskap om hur man brukar jorden. Svenskarna var också ovana vid de brasilianska grödorna. Sjukdomar som hepatit och dysenteri plågade befolkningen i Brasilien och ofta återkom svåra torrperioder som ödelade hela skörden.

I oktober 1911 drabbades kolonin av en omfattande översvämning som tog med sig hus, skörd och boskap. Svenskarna fick nog. En del skrev brev till den svenska regeringen och bad om hjälp. Andra flydde och sökte sig längre söderut till Argentina och till trakterna kring Obera på andra sidan floden. Den argentinska staten hade precis inlett en omfattande satsning i Misionesprovinsen på att uppmana människor att börja odla yerba matéträd, vars blad torkas för att bli yerba maté - en sorts te som beskrivs som Argentinas nationaldryck. Svenskarna som kom var inte sena att hoppa på trenden.

Förutom arvet från Sverige så finns det få saker att se som turist. Men den röda jorden i kontrast mot den gröna skogen, de böljande teplantagerna och de spretiga yerba matéfälten ger i sig vackra intryck.
Längs med gatorna i Obera finns flera affärer med svenskklingande namn. Som Lindström SLR och MorMor och järnaffären Anderssons Maquinarias, Anderssons Maskiner.
På kvällen träffar jag Leonardo Andersson som driver järnaffären. Han förvånas över den svenska uppståndelsen kring svenskarna i Obera.
- I förra veckan var Rosa Bussarna här och åt middag med 60 resenärer. Nu kommer ni och besöker oss, säger Leonardo Andersson.
Niklas Kämpargård/TT spektra

Välkommen till Obera. I staden i norra Argentina finns ett hundratal svenskättlingar som talar flytande svenska. Foto: Niklas Kämpargård

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan