Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Ett svårlöst mysterium

GÄVLE De apatiska barnen är "ett svårtolkat fenomen". Det säger Gävleforskaren Nader Ahmadi som lett arbetet med den statliga utredningen. Men att barnen bluffar har han aldrig påstått. - SVT:s "Uppdrag granskning" har förvanskat verkligheten. Vi ska anmäla programmet till granskningsnämnden, säger han.

Nader Ahmadi jobbar som prefekt vid Högskolan i Gävle. Han är också forskningsledare för statens utredningar om apatiska flyktingbarn ? ett arbete som fått hård kritik i SVT:s program ?Uppdrag granskning?. "Det förekommer många faktafel i programmet. Vi ska göra en anmälan till granskningsnämnden", säger han. Foto: Nick Blackmon

Annons

Till en början var han tveksam till att ställa upp på en intervju. Efter SVT:s program om de apatiska flyktingbarnen är förtroendet för journalister lågt.
- Man blir besviken när man har jobbat hårt i två år med goda intentioner, och så sänder de ett program med flera faktafel. Det är förjävligt, säger han.

Nader Ahmadi är docent i sociologi och har varit prefekt vid institutionen för vårdvetenskap och sociologi på Högskolan i Gävle i två år. Han jobbar fortfarande deltid på sin tidigare arbetsplats Stockholms universitet och har under de senaste åren i omgångar jobbat med sociala- och barnavårdsfrågor utomlands på uppdrag av Unicef.
Psykologen Marie Hessle är statens samordnare av utredningen medan Nader Ahmadi fungerar som forskningsledare och därmed är ansvarig för de två statliga rapporterna om apatiska flyktingbarn. När han tillfrågades om uppdraget blev han avrådd av flera kollegor.
- De sa: "Ta det inte. Det är ett kamikazeuppdrag. Oavsett vad ni kommer fram till kommer du att bli halshuggen". Men jag gillar att gå på minerad mark, säger Nader Ahmadi.

År 2003 började problematiken med apatiska flyktingbarn att uppmärksammas. Under två års tid hade då antalet fall ökat från 15 till 143 barn.
Året därpå fick Nader Ahmadi uppdraget att analysera detta fenomen. Han knöt till sig ett dussin forskare som deltog i arbetet med två rapporter.
Frågeställningarna var följande: Har barnen blivit traumatiserade? Finns några kulturella förklaringar? Vilken betydelse har den svenska asylprocessen?
Rapporterna konstaterar att begreppet apatiska barn är gammalt och välkänt inom forskningsvärlden. Men det svenska fenomenet är unikt.
- Vi har en epidemisk-liknande situation med en snabb ökning och det handlar endast om asylsökande barn som till 85 procent kommer från forna Sovjetunionen eller forna Jugoslavien. Det fenomenet är svenskt och det står jag för än i dag, säger Nader Ahmadi.

Men vilka tänkbara orsaker pekar rapporterna på? Nader Ahmadi har besökt Serbien, Kosovo, Azerbajdzjan, Kirgizistan och Kazakstan för att försöka hitta förklaringar i de länder som majoriteten av de apatiska flyktingbarnen kommer ifrån. Men något entydigt mönster finns inte.
- Jag har inte lyckats hitta orsaken i deras hemländer. Kriget i Kosovo slutade 1999, kriget i Azerbajdzjan tog slut för tolv år sedan och Kirgizistan och Kazakstan har inte haft något krig, säger han.
Däremot kan han tänka sig en kedja av faktorer som samverkar. Ekonomisk misär i hemlandet, förföljelse och en omtumlande resa i kombination med den svenska asylprocessen kan vara påfrestande - speciellt för det äldsta barnet som har störst ansvar i syskonskaran.
- Ofta är det också det äldsta barnet som blir sjukt. Att ett barn blir trakasserat av rasister i Sverige eller att någon av föräldrarna har blivit torterade i hemlandet kan vara bidragande orsaker. Dessa faktorer kan förklara några av fallen, med de kan inte förklara hela fenomenet, säger Nader Ahmadi.
När han nästan var klar med den andra rapporten blev frågan om simulering, förgiftning och manipulation aktuell. I en artikel i Läkartidningen föreslog psykiatern Tomas Eriksson att barnen hade blivit förgiftade av sina föräldrar och i Dagens Medicin publicerades en artikel av läkaren Thomas Jackson som påstod att "vissa föräldrar använder sina barn som handelsvara".

I "Uppdrag granskning" framkommer att Thomas Jackson har haft planer på att starta ett socialkonservativt parti tillsammans med affärsmannen Mats Strandberg som tidigare varit engagerad i sverigedemokraterna och nationaldemokraterna. Enligt SVT-programmet är Thomas Jacksons artikel den enda källa som Nader Ahmadis rapport använder sig av för att "slå fast" att vissa apatiska flyktingbarn simulerar sitt stillstånd.
Nader Ahmadi läste både Tomas Erikssons och Thomas Jacksons artiklar och kommenterade dem i rapporten. Någon koppling till affärsmannen Mats Strandberg finns däremot inte.
Det enda jag kan säga är att simulering, förgiftning och manipulation inte kan avfärdas helt och hållet. Men vi har inte utrett denna fråga, det har inte ingått i vårt uppdrag. Av 134 sidor ägnas knappt två sidor åt en diskussion omkring detta, säger Nader Ahmadi.

Enligt statistiken var 188 flyktingbarn apatiska i Sverige i fjol. När den tillfälliga asyllagen infördes minskade antalet till 14 barn.
Några entydiga svar på vad detta beror på finns inte. De två rapporterna har inte lyckats bringa klarhet i problemet.
Nader Ahmadi är anlitad fram till årets slut och jobbar nu med en ny utredning om skillnader i andel apatiska flyktingbarn i Stockholm, Uppsala och Gällivare. Vid årsskiftet tar även Marie Hessles uppdrag som nationell samordnare slut.

Erik Wikström

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy