Annons

Annons

Annons

Annons

Hofors

Sadeltak sparar energi i Hofors

HOFORS Ett nytt välisolerat tak på Hoforshallen kan spara energi. Det visar en utredning och nu vill DTU satsa drygt 1,8 miljoner på taket.

Hoforshallen, som uppfördes 1966, har ett platt tak. Det ger problem vid avledning av vatten. Samtidigt är taket dåligt isolerat med bara 15 cm rockwool. DTU i Hofors har inlett ett samarbete med Gävle Energi för att undersöka möjligheterna för en energieffektivisering.

Ett alternativ är att isolera och bibehålla ett platt tak eller bygga ett sadeltak eller pulpettak. Billigaste lösningen, som samtidigt påverkar husets utseende minst, är att bibehålla ett platt tak, men då kvarstår problemen med avledningen av vatten. Den kostnaden beräknas till knappt 300000 kronor. Att bygga ett sadeltak eller pulpettak skulle kosta runt 700000 kronor och underlättar vattenavledningen och förändrar samtidigt byggnadens exteriör.
DTU föreslår att byggnaden förses med ett sadeltak. Tillsammans med isolering hamnar investeringskostnaden på drygt 1,8 miljoner kronor, varav 1,1 miljoner utgörs av energibesparande åtgärder.

Till toppen av sidan