Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hofors

Torsåker får arkeologistation

TORSÅKER Gästriklandsfonden har beviljat föreningen Kråknäsjärnet 75.000 kronor för uppbyggnad av en arkeologisk forsknings och fältstation i Torsåker.

I somras påbörjade Uppsala universitet utgrävningar av Torsåkers äldsta historia som sträcker sig över 9000 år bakåt i tiden. Målet är att bygga upp en fältstation där studenter kan både lära sig utgrävningsteknik och bidra till att kartlägga en kronologi för södra Norrlands äldre stenålder.
Planerna sträcker sig över tio år, men redan vid den arkeologiska kongressen i Madrid 2010 ska de första resultaten presenteras.

För att säkerställa en kontinuitet krävs en fastare organisation och en fältstation, påpekar professor Kjell Knutsson som leder utgrävningarna. Han ser även möjligheten att skapa en kunskapsförmedling till intresserade som även kan delta i utgrävningarna och samarbete mellan föreningen Kråknäsjärnet och universitetet.
- Det här är ett kulturprojekt som vi kallar Gästriklands första 5.000 år med universitet och bygden i samverkan, säger Lars Holmgren, ordförande i föreningen.
Länsstyrelsen har även beviljat 5000 kronor till en informationsfilm om Gästriklands tidiga historia baserad på utgrävningarna i Torsåker. En pilotfilm är påbörjad och Lars Holmgren hoppas att den ska ge en bild över utgrävningarna och hur det kan ha sett ut för 9000 år sedan. Sedan finns intervjuer med deltagare från utgrävningarna.
Färdig ska filmen bli 25 minuter lång och både kunna säljas in till tv och fungera som dokumentation.
- Vi har förutom pengar från länsstyrelsen en rad sponsorer med NCC, länsmuseet och lokala företagare, säger Lars Holmgren.

Söndagen den 9 december ordnar föreningen ett möte i Hästbo bygdegård där filmen visas och årets resultat från utgrävningarna presenteras. Det blir information om kommande års projekt där Uppsala universitet koncentrerar sig på stenåldern och länsmuseet på järnåldern.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy